zamknij

Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Słodkie i słone w jednym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1,5 kg mięsa drobiowego
  • 240g konfitury wiśniowej
  • do smażenia oliwa
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 120g masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu. Jeśli takiego nie masz to gotuj po prostu z kurczaka i indyka rosół
  • Marchew,selera i pietruszkę gotuj w bulionie. Wątróbkę umyj, oczyść, obtacz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż się zrumieni
  • Cebulę i czosnek drobno siekaj
  • Rozgrzej łyżkę masła i wrzuć cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebulka się zeszkli
  • Masło (100 g) rozpuść
  • Mięso, wątróbkę, ugotowane warzywa i cebulkę miel w maszynce do mięsa
  • Dodaj jajka, roztopione masło i wszystkie przyprawy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj,że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej
  • Formę wyłoż papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek
  • Masę wyłoż do foremki, zostaw około 2 cm wolnego miejsca od góry
  • Pasztet przykryj papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia. Jeżeli chcesz aby wierzch pasztetu był rumiany, należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier
  • Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika
  • Żelatynę mieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny
  • Dodaj konfiturę i miksuj blenderem na jednolitą masę. Konfiturę wyłoż na jeszcze ciepły pasztet i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia. Najlepiej zostaw pasztet na całą noc w lodówce
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix