zamknij

Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Słodkie i słone w jednym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1,5 kg mięsa drobiowego
  • 240g konfitury wiśniowej
  • do smażenia oliwa
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 120g masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 marchew
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
0
2

Sposób przygotowania:

  • Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu. Jeśli takiego nie masz to gotuj po prostu z kurczaka i indyka rosół
  • Marchew,selera i pietruszkę gotuj w bulionie. Wątróbkę umyj, oczyść, obtacz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie, aż się zrumieni
  • Cebulę i czosnek drobno siekaj
  • Rozgrzej łyżkę masła i wrzuć cebulę i czosnek. Smażymy do momentu, aż cebulka się zeszkli
  • Masło (100 g) rozpuść
  • Mięso, wątróbkę, ugotowane warzywa i cebulkę miel w maszynce do mięsa
  • Dodaj jajka, roztopione masło i wszystkie przyprawy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Pamiętaj,że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej
  • Formę wyłoż papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek
  • Masę wyłoż do foremki, zostaw około 2 cm wolnego miejsca od góry
  • Pasztet przykryj papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia. Jeżeli chcesz aby wierzch pasztetu był rumiany, należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier
  • Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika
  • Żelatynę mieszaj z 3 łyżkami gorącej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny
  • Dodaj konfiturę i miksuj blenderem na jednolitą masę. Konfiturę wyłoż na jeszcze ciepły pasztet i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia. Najlepiej zostaw pasztet na całą noc w lodówce
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

tvnpix