zamknij

Pasztet z białej fasoli

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Wegetariański przysmak
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaPasztet z białej fasoli

Składniki

  • 2 szklanki drobnej białej fasoli (suchej)
  • + woda (do namoczenia)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 por
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 50ml oleju z orzechów arachidowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Fasolę wsyp do miski, zalej zimną wodę i mocz przez noc. Rano wstaw do gotowania. Gotuj, aż do miękkości (około 40 minut). W tym czasie cebulę i por posiekaj w piórka, jabłko obierz ze skórki, pokrój na dość drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju z orzechów arachidowych, na rozgrzany olej wrzuć cebulę, por i jabłko. Smaż, aż do zarumienienia.
  • Gdy fasola będzie już miękka odcedź ją z wody. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z podsmażoną cebulą, porem, jabłkiem, dopraw pieprzem, solą, papryką ostrią i słodką, kminkiem, dodaj musztardę, wymieszaj. Zblenduj na gładką, w miarę jednolitą masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Masę na pasztet przełóż do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy formę natłuścić). Wstaw do piekarnika. Pasztet piecz przez około 40 minut. (Rada: w połowie pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową - pasztet wtedy nie spiecze się zbytnio z wierzchu i później nie będzie się nadmiernie rozpadał w trakcie krojenia.) Gotowy pasztet należy wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić na kratce i dopiero podawać/kroić.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix