zamknij

Pasztet z białej fasoli

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
Wegetariański przysmak
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaPasztet z białej fasoli

Składniki

  • 2 szklanki drobnej białej fasoli (suchej)
  • + woda (do namoczenia)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 por
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 50ml oleju z orzechów arachidowych
0
0

Sposób przygotowania:

  • Fasolę wsyp do miski, zalej zimną wodę i mocz przez noc. Rano wstaw do gotowania. Gotuj, aż do miękkości (około 40 minut). W tym czasie cebulę i por posiekaj w piórka, jabłko obierz ze skórki, pokrój na dość drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju z orzechów arachidowych, na rozgrzany olej wrzuć cebulę, por i jabłko. Smaż, aż do zarumienienia.
  • Gdy fasola będzie już miękka odcedź ją z wody. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z podsmażoną cebulą, porem, jabłkiem, dopraw pieprzem, solą, papryką ostrią i słodką, kminkiem, dodaj musztardę, wymieszaj. Zblenduj na gładką, w miarę jednolitą masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
  • Masę na pasztet przełóż do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy formę natłuścić). Wstaw do piekarnika. Pasztet piecz przez około 40 minut. (Rada: w połowie pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową - pasztet wtedy nie spiecze się zbytnio z wierzchu i później nie będzie się nadmiernie rozpadał w trakcie krojenia.) Gotowy pasztet należy wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić na kratce i dopiero podawać/kroić.

 

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix