Pasztet z białej fasoli
Przepis
kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
pannamadzia
Wegetariański przysmak
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 2 szklanki drobnej białej fasoli (suchej)
- + woda (do namoczenia)
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 por
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 50ml oleju z orzechów arachidowych
0
0
Sposób przygotowania:
- Fasolę wsyp do miski, zalej zimną wodę i mocz przez noc. Rano wstaw do gotowania. Gotuj, aż do miękkości (około 40 minut). W tym czasie cebulę i por posiekaj w piórka, jabłko obierz ze skórki, pokrój na dość drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju z orzechów arachidowych, na rozgrzany olej wrzuć cebulę, por i jabłko. Smaż, aż do zarumienienia.
- Gdy fasola będzie już miękka odcedź ją z wody. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj z podsmażoną cebulą, porem, jabłkiem, dopraw pieprzem, solą, papryką ostrią i słodką, kminkiem, dodaj musztardę, wymieszaj. Zblenduj na gładką, w miarę jednolitą masę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
- Masę na pasztet przełóż do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy formę natłuścić). Wstaw do piekarnika. Pasztet piecz przez około 40 minut. (Rada: w połowie pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową - pasztet wtedy nie spiecze się zbytnio z wierzchu i później nie będzie się nadmiernie rozpadał w trakcie krojenia.) Gotowy pasztet należy wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić na kratce i dopiero podawać/kroić.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.