zamknij

Pasztet z grzybami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na świąteczne śniadanie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 400 g wołowiny
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 jajka
  •  masło do natłuszczenia formy
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka  ziela angielskiego
  • garść podgrzybków
  •  bułka tarta
0
0

 

Sposób przygotowania:

(na 1 formę ok. 25x10cm)

  • Obierz marchewki i cebule.
  • Zagotuj 1l wody z rozmarynem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Dodaj warzywa i gotuj przez 15 minut.
  • Pokrój wieprzowinę i wołowinę na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.
  • Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i duś przez godzinę.
  • Rozpuść odrobinę masła na patelni i podsmaż wątróbki przez chwilę.
  • Odcedź wywar i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
  • Następnie zmiel trzykrotnie mięso z wywaru oraz wątróbki wraz z warzywami w maszynce.
  • Dopraw solą, pieprzem, dodaj jajka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C, nasmaruj formę masłem i oprósz bułką tartą.
  • Umyj grzyby, osusz.
  • Przełóż połowę masy pasztetowej do formy i umieść na niej grzyby w pozycji pionowej.
  • Uzupełnij pozostałą masą i wyrównaj jej powierzchnię.
  • Wstaw pasztet do piekarnika na godzinę i podawaj gdy ostygnie.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix