zamknij

Pasztet z grzybami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na świąteczne śniadanie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 400 g wołowiny
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 jajka
  •  masło do natłuszczenia formy
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka  ziela angielskiego
  • garść podgrzybków
  •  bułka tarta
0
0

 

Sposób przygotowania:

(na 1 formę ok. 25x10cm)

  • Obierz marchewki i cebule.
  • Zagotuj 1l wody z rozmarynem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Dodaj warzywa i gotuj przez 15 minut.
  • Pokrój wieprzowinę i wołowinę na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.
  • Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i duś przez godzinę.
  • Rozpuść odrobinę masła na patelni i podsmaż wątróbki przez chwilę.
  • Odcedź wywar i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
  • Następnie zmiel trzykrotnie mięso z wywaru oraz wątróbki wraz z warzywami w maszynce.
  • Dopraw solą, pieprzem, dodaj jajka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C, nasmaruj formę masłem i oprósz bułką tartą.
  • Umyj grzyby, osusz.
  • Przełóż połowę masy pasztetowej do formy i umieść na niej grzyby w pozycji pionowej.
  • Uzupełnij pozostałą masą i wyrównaj jej powierzchnię.
  • Wstaw pasztet do piekarnika na godzinę i podawaj gdy ostygnie.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix