zamknij

Pasztet z grzybami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na świąteczne śniadanie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 400 g wołowiny
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 jajka
  •  masło do natłuszczenia formy
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka  ziela angielskiego
  • garść podgrzybków
  •  bułka tarta
0
0

 

Sposób przygotowania:

(na 1 formę ok. 25x10cm)

  • Obierz marchewki i cebule.
  • Zagotuj 1l wody z rozmarynem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Dodaj warzywa i gotuj przez 15 minut.
  • Pokrój wieprzowinę i wołowinę na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.
  • Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i duś przez godzinę.
  • Rozpuść odrobinę masła na patelni i podsmaż wątróbki przez chwilę.
  • Odcedź wywar i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
  • Następnie zmiel trzykrotnie mięso z wywaru oraz wątróbki wraz z warzywami w maszynce.
  • Dopraw solą, pieprzem, dodaj jajka i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C, nasmaruj formę masłem i oprósz bułką tartą.
  • Umyj grzyby, osusz.
  • Przełóż połowę masy pasztetowej do formy i umieść na niej grzyby w pozycji pionowej.
  • Uzupełnij pozostałą masą i wyrównaj jej powierzchnię.
  • Wstaw pasztet do piekarnika na godzinę i podawaj gdy ostygnie.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix