zamknij

Pasztet z indyka i wołowiny

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pasztet z dwóch rodzajów mięs to pyszna przystawka i świetny dodatek do pieczywa.
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pasztet z indyka i wołowiny
PASZTET Z INDYKA I WOŁOWINY Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 1/2 kg udźca z indyka bez skóry
  • 1/2  udźca wołowego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 gałązek majeranku
  • 3  liście laurowe
  • 6 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3  jajka
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • do smaku sól, pieprz
0
2
Sposób przygotowania:
  • Mięsa, marchewki, pietruszkę i seler wsadź do garnka i zalać wodą. Dodaj1 gałązkę rozmarynu, 2 gałązki tymianku, 3 gałązki majeranku, 3 liście laurowe i ziarna jałowca. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez 1,5 godziny. Odcedź mięso i pokrój.
  • Wątróbkę podsmaż na oliwie i posól przed zakończeniem smażenia. Wrzuć do miksera mięso, wątróbkę , warzywa z wywaru, jajka, migdały, szczyptę chili, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku i odrobinę wywaru.  Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, wlej pasztet i przykryj wierzch folią aluminiową.  Piecz około 45 minut w 180 stopniach w kapieli wodnej czyli zalewając blaszkę wodą.

Porcja tradycyjnego pasztetu ma 324 kcal, a w naszej wersji 240 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix