zamknij

Pasztet z indyka i wołowiny

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pasztet z dwóch rodzajów mięs to pyszna przystawka i świetny dodatek do pieczywa.
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pasztet z indyka i wołowiny
PASZTET Z INDYKA I WOŁOWINY Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 1/2 kg udźca z indyka bez skóry
  • 1/2  udźca wołowego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 gałązek majeranku
  • 3  liście laurowe
  • 6 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3  jajka
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • do smaku sól, pieprz
0
2
Sposób przygotowania:
  • Mięsa, marchewki, pietruszkę i seler wsadź do garnka i zalać wodą. Dodaj1 gałązkę rozmarynu, 2 gałązki tymianku, 3 gałązki majeranku, 3 liście laurowe i ziarna jałowca. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez 1,5 godziny. Odcedź mięso i pokrój.
  • Wątróbkę podsmaż na oliwie i posól przed zakończeniem smażenia. Wrzuć do miksera mięso, wątróbkę , warzywa z wywaru, jajka, migdały, szczyptę chili, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku i odrobinę wywaru.  Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, wlej pasztet i przykryj wierzch folią aluminiową.  Piecz około 45 minut w 180 stopniach w kapieli wodnej czyli zalewając blaszkę wodą.

Porcja tradycyjnego pasztetu ma 324 kcal, a w naszej wersji 240 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix