zamknij

Pasztet z indyka i wołowiny

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pasztet z dwóch rodzajów mięs to pyszna przystawka i świetny dodatek do pieczywa.
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pasztet z indyka i wołowiny
PASZTET Z INDYKA I WOŁOWINY Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 1/2 kg udźca z indyka bez skóry
  • 1/2  udźca wołowego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 gałązek majeranku
  • 3  liście laurowe
  • 6 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3  jajka
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • do smaku sól, pieprz
0
2
Sposób przygotowania:
  • Mięsa, marchewki, pietruszkę i seler wsadź do garnka i zalać wodą. Dodaj1 gałązkę rozmarynu, 2 gałązki tymianku, 3 gałązki majeranku, 3 liście laurowe i ziarna jałowca. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez 1,5 godziny. Odcedź mięso i pokrój.
  • Wątróbkę podsmaż na oliwie i posól przed zakończeniem smażenia. Wrzuć do miksera mięso, wątróbkę , warzywa z wywaru, jajka, migdały, szczyptę chili, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku i odrobinę wywaru.  Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, wlej pasztet i przykryj wierzch folią aluminiową.  Piecz około 45 minut w 180 stopniach w kapieli wodnej czyli zalewając blaszkę wodą.

Porcja tradycyjnego pasztetu ma 324 kcal, a w naszej wersji 240 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix