zamknij

Pasztet z indyka i wołowiny

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Pasztet z dwóch rodzajów mięs to pyszna przystawka i świetny dodatek do pieczywa.
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pasztet z indyka i wołowiny
PASZTET Z INDYKA I WOŁOWINY Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 1/2 kg udźca z indyka bez skóry
  • 1/2  udźca wołowego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 gałązek majeranku
  • 3  liście laurowe
  • 6 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3  jajka
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • do smaku sól, pieprz
0
2
Sposób przygotowania:
  • Mięsa, marchewki, pietruszkę i seler wsadź do garnka i zalać wodą. Dodaj1 gałązkę rozmarynu, 2 gałązki tymianku, 3 gałązki majeranku, 3 liście laurowe i ziarna jałowca. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez 1,5 godziny. Odcedź mięso i pokrój.
  • Wątróbkę podsmaż na oliwie i posól przed zakończeniem smażenia. Wrzuć do miksera mięso, wątróbkę , warzywa z wywaru, jajka, migdały, szczyptę chili, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki majeranku i odrobinę wywaru.  Całość zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, wlej pasztet i przykryj wierzch folią aluminiową.  Piecz około 45 minut w 180 stopniach w kapieli wodnej czyli zalewając blaszkę wodą.

Porcja tradycyjnego pasztetu ma 324 kcal, a w naszej wersji 240 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix