zamknij

Pasztet z żurawiną

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Do pieczywa i samodzielnie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 500 g mięsa wołowego
  • 500 g wątróbek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
0
0

 

Sposób przygotowania:

(na 1 formę ok. 25x10cm)

  • Zagotuj 1l wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Pokrój mięso na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1,5 godziny.
  • Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj obraną cebulę.
  • Umyj wątróbki i wrzuć do mięsnego wywaru na 10 minut. Odcedź wywar.
  • Pokrój cebulę w listki.
  • Przełóż mięso wraz z cebulą do maszynki i zmiel trzykrotnie.
  • Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj wraz z żurawiną do masy i dokładnie wymieszaj.
  • W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno i dodaj do masy delikatnie mieszając.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj formę masłem.
  • Przełóż masę pasztetową do formy i wyrównaj jej powierzchnię.
  • Tak przygotowany pasztet wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Gotowy ostudź i podawaj pokrojony w plastry.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix