zamknij

Pęczotto z burakami i kozim serem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Czerwony pomysł na risotto
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pęczotto z burakami i kozim serem
Autor: Dzień Dobry TVN Przysmaki z serem kozim cz.1

Składniki

  • 2 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 50 g sera koziego (do smarowania kanapek)
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 50 g twardego sera koziego
  •  sól i pieprz do smaku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Buraki obierz i pokrój na 0,5 cm kostki, przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 20 min.
  • W tym czasie siekaj cebulę i czosnek, i podsmaż na oliwie.
  • Dodaj pęczak i smaż całość kilka minut.
  • Dolej wino i czekaj aż odparuje.
  • Podlej chochlą bulionu, zmniejsz gaz i gotuj bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolej kolejną chochlę bulionu.
  • Gotuj w ten sposób kaszę aż będzie miękka.
  • Pod koniec dodaj miękkiego sera koziego, listki rozmarynu i buraki.
  • Mieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę całość.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Wierzch posyp tartym serem kozim. Podajemy ciepłe.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix