zamknij

Pęczotto z burakami i kozim serem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Czerwony pomysł na risotto
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pęczotto z burakami i kozim serem
Autor: Dzień Dobry TVN Przysmaki z serem kozim cz.1

Składniki

  • 2 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 50 g sera koziego (do smarowania kanapek)
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 50 g twardego sera koziego
  •  sól i pieprz do smaku
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Buraki obierz i pokrój na 0,5 cm kostki, przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 20 min.
  • W tym czasie siekaj cebulę i czosnek, i podsmaż na oliwie.
  • Dodaj pęczak i smaż całość kilka minut.
  • Dolej wino i czekaj aż odparuje.
  • Podlej chochlą bulionu, zmniejsz gaz i gotuj bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolej kolejną chochlę bulionu.
  • Gotuj w ten sposób kaszę aż będzie miękka.
  • Pod koniec dodaj miękkiego sera koziego, listki rozmarynu i buraki.
  • Mieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę całość.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Wierzch posyp tartym serem kozim. Podajemy ciepłe.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Piotr Kucharski.


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix