zamknij

Perliczka pieczona z pomarańczami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Informacja prasowa Droset 2014Perliczka pieczona z pomarańczami

Składniki

  • 1 perliczka
  • 2 szalotki
  • kilka łyżek twarożku homogenizowanego
  •  gałka muszkatołowa
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki płynnego miodu
  •  sok z cytryny
0
0
  • Nagrzej piekarnik do 210°C.
  • Perliczkę umyj i osusz, posól i posyp pieprzem z zewnątrz i wewnątrz.
  • Szalotki obierz i drobno posiekaj, zmieszaj z twarożkiem.
  • Dopraw solą, pieprzem, szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziej tą mieszanką perliczkę.
  • Ułóż perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolej 1/2 szklanki wody i wstaw do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
  • W tym czasie obierz pomarańcze, rozdziel je na części.
  • Posmaruj perliczkę miodem i obłóż ją pomarańczami - jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolej jeszcze 1/2 szklanki wody.
  • Piecz perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny - powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuj mięso w udku i obserwuj wypływający sos - jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
  • Wyjmij brytfannę, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej i odstaw na 10 minut.
  • Po tym czasie pokrój perliczkę na osiem kawałków i ułóż na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy.
  • Sos z brytfanki dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podawaj w sosjerce.
  • Serwuj z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree.

 

 

(Materiały promocyjne Drosed)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix