zamknij

Perliczka pieczona z pomarańczami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Informacja prasowa Droset 2014Perliczka pieczona z pomarańczami

Składniki

  • 1 perliczka
  • 2 szalotki
  • kilka łyżek twarożku homogenizowanego
  •  gałka muszkatołowa
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki płynnego miodu
  •  sok z cytryny
0
0
  • Nagrzej piekarnik do 210°C.
  • Perliczkę umyj i osusz, posól i posyp pieprzem z zewnątrz i wewnątrz.
  • Szalotki obierz i drobno posiekaj, zmieszaj z twarożkiem.
  • Dopraw solą, pieprzem, szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziej tą mieszanką perliczkę.
  • Ułóż perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolej 1/2 szklanki wody i wstaw do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
  • W tym czasie obierz pomarańcze, rozdziel je na części.
  • Posmaruj perliczkę miodem i obłóż ją pomarańczami - jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolej jeszcze 1/2 szklanki wody.
  • Piecz perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny - powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuj mięso w udku i obserwuj wypływający sos - jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
  • Wyjmij brytfannę, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej i odstaw na 10 minut.
  • Po tym czasie pokrój perliczkę na osiem kawałków i ułóż na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy.
  • Sos z brytfanki dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podawaj w sosjerce.
  • Serwuj z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree.

 

 

(Materiały promocyjne Drosed)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix