Perliczka pieczona z pomarańczami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiUgotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 perliczka
- 2 szalotki
- kilka łyżek twarożku homogenizowanego
- gałka muszkatołowa
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok z cytryny
0
0
- Nagrzej piekarnik do 210°C.
- Perliczkę umyj i osusz, posól i posyp pieprzem z zewnątrz i wewnątrz.
- Szalotki obierz i drobno posiekaj, zmieszaj z twarożkiem.
- Dopraw solą, pieprzem, szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziej tą mieszanką perliczkę.
- Ułóż perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolej 1/2 szklanki wody i wstaw do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
- W tym czasie obierz pomarańcze, rozdziel je na części.
- Posmaruj perliczkę miodem i obłóż ją pomarańczami - jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolej jeszcze 1/2 szklanki wody.
- Piecz perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny - powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuj mięso w udku i obserwuj wypływający sos - jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
- Wyjmij brytfannę, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie pokrój perliczkę na osiem kawałków i ułóż na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy.
- Sos z brytfanki dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podawaj w sosjerce.
- Serwuj z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree.
(Materiały promocyjne Drosed)
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.