zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Perlotka czyli gruszki z budyniem w cieście

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kulinarna Fuzja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!15
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kulinarna-fuzja.blogspot.comPerlotka czyli gruszki z budyniem w cieście Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 3-4 gruszki
  • 250 g mąki
  • 50 g zmielonych migdałów i orzechów
  • 200g masła Lurpak klasycznego
  • 80 g cukru pudru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka śmietany
  • 1 garść orzechów włoskich oraz płatków migdałowych
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 750ml mleka
  • 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest niesłodzony)
  • 2 budynie w proszku waniliowe lub śmietankowe
0
25

Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy składniki na ciasto (mąkę, zmielone orzechy i migdały, masło,cukier, żołtka, śmietanę, szczyptę soli i dzielimy na dwie kulki (1/3 i 2/3 ciasta), które zawijamy w folie. 1/3 wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki na ok.30min. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190C, obieramy gruszki i kroimy na grubsze plasterki. Okrągłą formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta układamy na dnie i bokach tortownicy.
  • astępnie układamy plasterki gruszek (żeby delikatnie się na siebie nakładały). W tym czasie odmierzamy 750ml mleka i odlewamy z tego ok.250ml do szklanki, do której wsypujemy proszek budyniowy. Dosypujemy cukier i dokładnie wszystko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Pozostałą część mleka (500ml) zagotowujemy w garnku. Kiedy mleko się zagotuje i zacznie powoli kipieć, wlewamy do niego zawartość szklanki.
  • Mieszamy, do czasu zgęstnienia budyniu. Jeszcze ciepły wlewamy na ciasto z gruszkami. Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i ścieramy je na tarce (grube oczka) równomiernie, wprost na gruszki. Posypujemy płatkami migdałowymi, orzechami i żurawiną. Pieczemy ok.50min.

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ciasto z zamrazarki scieramy na budyn bo gruszki wg. przepisu zostaly przykryte budyniem

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Brzegowy22365

      Pysznosci ! ;)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Patee26
          Patee26

          Ciasto wygląda wyśmienicie :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Przepis kuszący.Gruszki i wspaniała bakaliowa posypka ,to atuty tego ciasta!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  borowka16

                  w jakiej temperaturze pieczemy ?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      też chce wypróbowac ten przepis... ale jaka temparatura?... 200st? czy 180?.. wydaje mi się, że 180.. ktoś podpowie?:)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Kulinarna Fuzja
                          Kulinarna Fuzja

                          Pieczemy w 180 stopniach :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Zupa tajska Kasi Klich
                              Przepis 14

                              Zupa tajska Kasi Klich

                              Ogień w gardle!

                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                              Kotlety mielone na ostro

                              Nowa wersja znanego dania

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                              Kotleciki z brzoskwiniami

                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                              Orzechowy gangster z Bronxu

                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                              Kolorowa samba warzywna

                              Zdrowe i pyszne danie

                              tvnpix