zamknij

Pieczeń śródziemnomorska

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z oliwkami i kaparami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczeń śródziemnomorska
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń źródziemnomorska

Składniki

  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 3-4 kromki pieczywa tostowego
  • 75 g suszonych pomidorów
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 kg mięsa mieszanego mielonego
  • 2 jajka
  • 6 gałązek tymianku
  • pęczek bazylii
  • 1 cytryna
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  • 250 g pomidorków koktajlowych
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Paryczkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski
  • Cebulę i 1 ząbek czosnku obierz i pokrój drobno
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, papryczkę i smaż kilka minut. Odstaw do wystygnięcia
  • Pieczywo zalej wodą w misce
  • Oliwki i suszone pomidory drobno posiekaj i wrzuć do dużej miski
  • Dodaj kapary, mięso, usmażoną cebulę, odsączone pieczywo i jajko
  • Bazylię umyj, osusz, drobno pokrój i dodaj do mięsa
  • Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem
  • Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę
  • Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C
  • Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia
  • Mięsna masę rozłóż równomiernie w formie. Piecz około godzinę
  • Pomidory umyj i osusz. Pozostałe dwa ząbki czosnku pokroić w cienkie plastry i wymieszać z 3 łyżkami oliwy i tymiankiem
  • 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso i ułóż na wierzchu pomidorki polane oliwą z czosnkiem i ziołami
  • Dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika
  • Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry udekorowaną pomidorkami

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix