zamknij

Pieczeń śródziemnomorska

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z oliwkami i kaparami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczeń śródziemnomorska
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń źródziemnomorska

Składniki

  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 3-4 kromki pieczywa tostowego
  • 75 g suszonych pomidorów
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 kg mięsa mieszanego mielonego
  • 2 jajka
  • 6 gałązek tymianku
  • pęczek bazylii
  • 1 cytryna
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  • 250 g pomidorków koktajlowych
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Paryczkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski
  • Cebulę i 1 ząbek czosnku obierz i pokrój drobno
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, papryczkę i smaż kilka minut. Odstaw do wystygnięcia
  • Pieczywo zalej wodą w misce
  • Oliwki i suszone pomidory drobno posiekaj i wrzuć do dużej miski
  • Dodaj kapary, mięso, usmażoną cebulę, odsączone pieczywo i jajko
  • Bazylię umyj, osusz, drobno pokrój i dodaj do mięsa
  • Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem
  • Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę
  • Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C
  • Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia
  • Mięsna masę rozłóż równomiernie w formie. Piecz około godzinę
  • Pomidory umyj i osusz. Pozostałe dwa ząbki czosnku pokroić w cienkie plastry i wymieszać z 3 łyżkami oliwy i tymiankiem
  • 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso i ułóż na wierzchu pomidorki polane oliwą z czosnkiem i ziołami
  • Dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika
  • Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry udekorowaną pomidorkami

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix