zamknij

Pieczeń śródziemnomorska

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z oliwkami i kaparami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczeń śródziemnomorska
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń źródziemnomorska

Składniki

  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 3-4 kromki pieczywa tostowego
  • 75 g suszonych pomidorów
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 kg mięsa mieszanego mielonego
  • 2 jajka
  • 6 gałązek tymianku
  • pęczek bazylii
  • 1 cytryna
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  • 250 g pomidorków koktajlowych
0
3

 

Sposób przygotowania:

  • Paryczkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski
  • Cebulę i 1 ząbek czosnku obierz i pokrój drobno
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, papryczkę i smaż kilka minut. Odstaw do wystygnięcia
  • Pieczywo zalej wodą w misce
  • Oliwki i suszone pomidory drobno posiekaj i wrzuć do dużej miski
  • Dodaj kapary, mięso, usmażoną cebulę, odsączone pieczywo i jajko
  • Bazylię umyj, osusz, drobno pokrój i dodaj do mięsa
  • Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem
  • Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę
  • Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C
  • Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia
  • Mięsna masę rozłóż równomiernie w formie. Piecz około godzinę
  • Pomidory umyj i osusz. Pozostałe dwa ząbki czosnku pokroić w cienkie plastry i wymieszać z 3 łyżkami oliwy i tymiankiem
  • 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso i ułóż na wierzchu pomidorki polane oliwą z czosnkiem i ziołami
  • Dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika
  • Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry udekorowaną pomidorkami

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix