Pieczeń śródziemnomorska
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcjiZ oliwkami i kaparami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 3-4 kromki pieczywa tostowego
- 75 g suszonych pomidorów
- 100 g drylowanych czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 kg mięsa mieszanego mielonego
- 2 jajka
- 6 gałązek tymianku
- pęczek bazylii
- 1 cytryna
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 250 g pomidorków koktajlowych
0
3
Sposób przygotowania:
- Paryczkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski
- Cebulę i 1 ząbek czosnku obierz i pokrój drobno
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, papryczkę i smaż kilka minut. Odstaw do wystygnięcia
- Pieczywo zalej wodą w misce
- Oliwki i suszone pomidory drobno posiekaj i wrzuć do dużej miski
- Dodaj kapary, mięso, usmażoną cebulę, odsączone pieczywo i jajko
- Bazylię umyj, osusz, drobno pokrój i dodaj do mięsa
- Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę i dodaj do miski. Dopraw solą i pieprzem
- Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C
- Prostokątną formę do pieczenia wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia
- Mięsna masę rozłóż równomiernie w formie. Piecz około godzinę
- Pomidory umyj i osusz. Pozostałe dwa ząbki czosnku pokroić w cienkie plastry i wymieszać z 3 łyżkami oliwy i tymiankiem
- 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso i ułóż na wierzchu pomidorki polane oliwą z czosnkiem i ziołami
- Dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika
- Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry udekorowaną pomidorkami
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.