zamknij

Pieczeń wieprzowa z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia niemiecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad dla całej rodziny
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczeń wieprzowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń wieprzowa

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 150 g selera
  • 1-2 łyżki oliwy
  • ok. 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • ok. 1/2 l ciemnego piwa
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Obierz cebule, marchewki, seler. Pokrój warzywa w dość spore kawałki.
  • Posmaruj dno brytfanki oliwą i wrzuć do niej warzywa. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • Następnie dolej ok. 250ml wody.
  • Umytą łopatkę osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do brytfanki skórą do dołu.
  • Oprósz solą, pieprzem i wstaw do piekarnika. Po upływie 30 minut pieczenia przekręć mięso na drugą stronę i natnij w kilku miejscach skórę.
  • Ponownie oprósz solą i pieprzem, dolej połowę ilości piwa i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny.
  • W połowie tego czasu dolej jeszcze pozostałe piwo.
  • Gotową pieczeń odstaw do ostygnięcia i przygotuj sos.
  • Przełóż warzywa wraz z tłuszczem z pieczenia przez sitko do garnka.
  • Wyklaruj pozostały sos, dopraw solą i pieprzem. Pokrój pieczeń w cienkie plastry i podawać polaną aksamitnym sosem.
Pieczeń wieprzowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree. Pieczeń wieprzowa z sosem

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix