zamknij

Pieczeń wieprzowa z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia niemiecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad dla całej rodziny
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczeń wieprzowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń wieprzowa

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 150 g selera
  • 1-2 łyżki oliwy
  • ok. 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • ok. 1/2 l ciemnego piwa
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Obierz cebule, marchewki, seler. Pokrój warzywa w dość spore kawałki.
  • Posmaruj dno brytfanki oliwą i wrzuć do niej warzywa. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • Następnie dolej ok. 250ml wody.
  • Umytą łopatkę osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do brytfanki skórą do dołu.
  • Oprósz solą, pieprzem i wstaw do piekarnika. Po upływie 30 minut pieczenia przekręć mięso na drugą stronę i natnij w kilku miejscach skórę.
  • Ponownie oprósz solą i pieprzem, dolej połowę ilości piwa i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny.
  • W połowie tego czasu dolej jeszcze pozostałe piwo.
  • Gotową pieczeń odstaw do ostygnięcia i przygotuj sos.
  • Przełóż warzywa wraz z tłuszczem z pieczenia przez sitko do garnka.
  • Wyklaruj pozostały sos, dopraw solą i pieprzem. Pokrój pieczeń w cienkie plastry i podawać polaną aksamitnym sosem.
Pieczeń wieprzowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree. Pieczeń wieprzowa z sosem

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix