zamknij

Pieczeń wieprzowa z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia niemiecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad dla całej rodziny
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pieczeń wieprzowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń wieprzowa

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 150 g selera
  • 1-2 łyżki oliwy
  • ok. 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • ok. 1/2 l ciemnego piwa
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Obierz cebule, marchewki, seler. Pokrój warzywa w dość spore kawałki.
  • Posmaruj dno brytfanki oliwą i wrzuć do niej warzywa. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  • Następnie dolej ok. 250ml wody.
  • Umytą łopatkę osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do brytfanki skórą do dołu.
  • Oprósz solą, pieprzem i wstaw do piekarnika. Po upływie 30 minut pieczenia przekręć mięso na drugą stronę i natnij w kilku miejscach skórę.
  • Ponownie oprósz solą i pieprzem, dolej połowę ilości piwa i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny.
  • W połowie tego czasu dolej jeszcze pozostałe piwo.
  • Gotową pieczeń odstaw do ostygnięcia i przygotuj sos.
  • Przełóż warzywa wraz z tłuszczem z pieczenia przez sitko do garnka.
  • Wyklaruj pozostały sos, dopraw solą i pieprzem. Pokrój pieczeń w cienkie plastry i podawać polaną aksamitnym sosem.
Pieczeń wieprzowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree. Pieczeń wieprzowa z sosem

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix