zamknij

Pieczeń wołowa z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna mięso na twoim stole
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczeń wołowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń wołowa z sosem

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 150 g selera
  • 1,5 kg rostbefu
  •  sól
  •  pieprz mielony
  •  olej roślinny do smażenia
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • około 500 ml czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, marchew, seler obierz i pokrój w około 1 cm kostkę.
  • Mięso oprósz solą oraz pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony na brązowy kolor.
  • Mięso zdejmij z patelni, wlej bulion i wymieszaj.
  • Do wysokiego garnka wlej 2 łyżki oleju, przełóż pokrojone warzywa i duś przez 5-10 minut.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a następnie wlej bulion z patelni.
  • Włóż mięso i wlej czerwone wino (tyle żeby 1/3 mięsa była poza cieczą). Gotuj przez 2,5 h obracając mięso co pół godziny i w razie potrzeby podlewać winem.
  • Po upływie 2 h do sosu dodej liść laurowy, jagody jałowca i ziarenka pieprzu.
  • Po ugotowaniu, mięso wyjmij z sosu, owiń w folię aluminiową i odstaw.
  • Sos przecedź przez sito, dopraw solą oraz pieprzem i ponownie zagotuj. Mięso pokrój w plasterki i podawaj polane sosem.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ciekawy przepis na pewno jest pyszne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobilam dzisiaj . Rzeczywiscie mieso wyszlo miekkie choc nie super soczyste. Ale sosik rewelacja , robi dobra robote

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zrobiłam. Pyszneeeee!!!!!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jedyne co tutaj widzę to kawach suchego zmarnowanego mięcha. Wołowina powinna być soczysta! To co widać na filmie po ukrojeniu to kawałek cegły a nie wołowina...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  opowiadasz głupoty, ja zrobiłam i wyszło pyszne

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                      Zupa tajska Kasi Klich
                      Przepis 14

                      Zupa tajska Kasi Klich

                      Ogień w gardle!

                      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                      Chrupiące płatki owsiane

                      Pyszne i proste śniadanie

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                      Pizza godna królów

                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                      Kotleciki z brzoskwiniami

                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                      Szaszłyki wyborne

                      Nie tylko na sezon grillowy

                      tvnpix