zamknij

Pieczeń wołowa z sosem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjna mięso na twoim stole
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczeń wołowa z sosem
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczeń wołowa z sosem

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 150 g selera
  • 1,5 kg rostbefu
  •  sól
  •  pieprz mielony
  •  olej roślinny do smażenia
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • około 500 ml czerwonego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, marchew, seler obierz i pokrój w około 1 cm kostkę.
  • Mięso oprósz solą oraz pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso z każdej strony na brązowy kolor.
  • Mięso zdejmij z patelni, wlej bulion i wymieszaj.
  • Do wysokiego garnka wlej 2 łyżki oleju, przełóż pokrojone warzywa i duś przez 5-10 minut.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a następnie wlej bulion z patelni.
  • Włóż mięso i wlej czerwone wino (tyle żeby 1/3 mięsa była poza cieczą). Gotuj przez 2,5 h obracając mięso co pół godziny i w razie potrzeby podlewać winem.
  • Po upływie 2 h do sosu dodej liść laurowy, jagody jałowca i ziarenka pieprzu.
  • Po ugotowaniu, mięso wyjmij z sosu, owiń w folię aluminiową i odstaw.
  • Sos przecedź przez sito, dopraw solą oraz pieprzem i ponownie zagotuj. Mięso pokrój w plasterki i podawaj polane sosem.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ciekawy przepis na pewno jest pyszne

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobilam dzisiaj . Rzeczywiscie mieso wyszlo miekkie choc nie super soczyste. Ale sosik rewelacja , robi dobra robote

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zrobiłam. Pyszneeeee!!!!!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jedyne co tutaj widzę to kawach suchego zmarnowanego mięcha. Wołowina powinna być soczysta! To co widać na filmie po ukrojeniu to kawałek cegły a nie wołowina...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  opowiadasz głupoty, ja zrobiłam i wyszło pyszne

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                      Bifeki faszerowane serem feta

                      Kotlety po grecku

                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                      Deser z mrożonych truskawek

                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                      Krem z brokułów z łososiem

                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                      Kanapki ze smażoną makrelą

                      Idealne na śniadanie lub kolację

                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                      Takie ciasto rozweseli każdego

                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                      Kolorowa samba warzywna

                      Zdrowe i pyszne danie

                      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                      Sałatka z marynowanymi grzybami

                      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                      tvnpix