zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczona młoda marchewka z soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: bistromama.plPieczona młoda marchewka z soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu

Składniki

  • 15-20  młodych marchewek
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g czerwonej soczewicy (waga przed gotowaniem)
  • 1 średnia cebula
  • 125 g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła Lurpak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i cienko obieramy. Nacieramy oliwą i posypujemy solą gruboziarnistą (ilość według uznania). Układamy je w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez ok. 40 minut.
  • W trakcie pieczenia często obracamy marchewki na drugą stronę i sprawdzamy czy są już upieczone, delikatnie nacinając nożem. W tym czasie, kiedy marchewki są w piekarniku, przygotowujemy mięso i soczewicę.
  • Soczewicę gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut). Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim na zloty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i na razem smażymy do momentu, aż mięso będzie lekko brązowe. Do mięsa dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i rozdrobnioną gwiazdką anyżu.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę pieczonych marchewek, na nie wykładamy połowę mięsa z soczewicą, następnie znów układamy marchewki i przykrywamy pozostałym mięsem. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy je na wierzchu.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 30 minut. Mozzarella powinna mieć ładny złoty kolor.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix