zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczona młoda marchewka z soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: bistromama.plPieczona młoda marchewka z soczewicą i mielonym mięsem z dodatkiem anyżu

Składniki

  • 15-20  młodych marchewek
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g czerwonej soczewicy (waga przed gotowaniem)
  • 1 średnia cebula
  • 125 g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła Lurpak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 mała gwiazdka anyżu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i cienko obieramy. Nacieramy oliwą i posypujemy solą gruboziarnistą (ilość według uznania). Układamy je w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez ok. 40 minut.
  • W trakcie pieczenia często obracamy marchewki na drugą stronę i sprawdzamy czy są już upieczone, delikatnie nacinając nożem. W tym czasie, kiedy marchewki są w piekarniku, przygotowujemy mięso i soczewicę.
  • Soczewicę gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu (najczęściej ok. 15 minut). Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim na zloty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.
  • Do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone i na razem smażymy do momentu, aż mięso będzie lekko brązowe. Do mięsa dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i rozdrobnioną gwiazdką anyżu.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę pieczonych marchewek, na nie wykładamy połowę mięsa z soczewicą, następnie znów układamy marchewki i przykrywamy pozostałym mięsem. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy je na wierzchu.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 30 minut. Mozzarella powinna mieć ładny złoty kolor.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix