zamknij

Pieczone bakłażany

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad bez mięsa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Piotr Bolko/good-food.tvPieczone bakłażany

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  •   sól morska, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 8 łyżek oleju
  • 5-6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 cukinia
  • 1 zielony ogórek
  • 1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek)
  • 1 garść posiekanej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
0
0
  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C.
  • Bakłażany umyj, osusz i rozetnij wzdłuż na pół. Natrzyj solą morską, papryką, utartymi razem w moździerzu kolendrą i kolorowym pieprzem. Polej każdą połówkę 2 łyżkami oleju.  Na powierzchni cięcia ułóż kilka plasterków czosnku.
  • Zawiń każdą połówkę w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odkryj folię aluminiową i piecz jeszcze 15 minut.
  • Cukinie i ogórka umyj, osusz. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Nieobraną cukinie pokrój także na drobną kosteczkę. Włóż cukinie i ogórka do miski, dodajemy chilli, miętę, sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i wszystko wymieszaj.
  • Przed podaniem na każdej połówce bakłażana ułóż kilka łyżek tatara z cukinii.

Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Smaki marzeń".

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ciekawe połączenie: kremowy, ciepły baklazan i chrupiący, świeży tatar. Lubię to!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      tvnpix