zamknij

Pieczone bakłażany

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad bez mięsa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Piotr Bolko/good-food.tvPieczone bakłażany

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  •   sól morska, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 8 łyżek oleju
  • 5-6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 cukinia
  • 1 zielony ogórek
  • 1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek)
  • 1 garść posiekanej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
0
0
  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C.
  • Bakłażany umyj, osusz i rozetnij wzdłuż na pół. Natrzyj solą morską, papryką, utartymi razem w moździerzu kolendrą i kolorowym pieprzem. Polej każdą połówkę 2 łyżkami oleju.  Na powierzchni cięcia ułóż kilka plasterków czosnku.
  • Zawiń każdą połówkę w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odkryj folię aluminiową i piecz jeszcze 15 minut.
  • Cukinie i ogórka umyj, osusz. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Nieobraną cukinie pokrój także na drobną kosteczkę. Włóż cukinie i ogórka do miski, dodajemy chilli, miętę, sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i wszystko wymieszaj.
  • Przed podaniem na każdej połówce bakłażana ułóż kilka łyżek tatara z cukinii.

Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Smaki marzeń".

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ciekawe połączenie: kremowy, ciepły baklazan i chrupiący, świeży tatar. Lubię to!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix