zamknij

Pieczone bakłażany

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad bez mięsa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Piotr Bolko/good-food.tvPieczone bakłażany

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  •   sól morska, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 8 łyżek oleju
  • 5-6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 cukinia
  • 1 zielony ogórek
  • 1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek)
  • 1 garść posiekanej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
0
0
  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C.
  • Bakłażany umyj, osusz i rozetnij wzdłuż na pół. Natrzyj solą morską, papryką, utartymi razem w moździerzu kolendrą i kolorowym pieprzem. Polej każdą połówkę 2 łyżkami oleju.  Na powierzchni cięcia ułóż kilka plasterków czosnku.
  • Zawiń każdą połówkę w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odkryj folię aluminiową i piecz jeszcze 15 minut.
  • Cukinie i ogórka umyj, osusz. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Nieobraną cukinie pokrój także na drobną kosteczkę. Włóż cukinie i ogórka do miski, dodajemy chilli, miętę, sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i wszystko wymieszaj.
  • Przed podaniem na każdej połówce bakłażana ułóż kilka łyżek tatara z cukinii.

Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Smaki marzeń".

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ciekawe połączenie: kremowy, ciepły baklazan i chrupiący, świeży tatar. Lubię to!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix