zamknij

Pieczone bakłażany

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Obiad bez mięsa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Piotr Bolko/good-food.tvPieczone bakłażany

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  •   sól morska, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 8 łyżek oleju
  • 5-6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 1 cukinia
  • 1 zielony ogórek
  • 1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek)
  • 1 garść posiekanej mięty
  • sok z 1 limonki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
0
0
  • Piekarnik nagrzej do 190 st. C.
  • Bakłażany umyj, osusz i rozetnij wzdłuż na pół. Natrzyj solą morską, papryką, utartymi razem w moździerzu kolendrą i kolorowym pieprzem. Polej każdą połówkę 2 łyżkami oleju.  Na powierzchni cięcia ułóż kilka plasterków czosnku.
  • Zawiń każdą połówkę w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odkryj folię aluminiową i piecz jeszcze 15 minut.
  • Cukinie i ogórka umyj, osusz. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Nieobraną cukinie pokrój także na drobną kosteczkę. Włóż cukinie i ogórka do miski, dodajemy chilli, miętę, sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i wszystko wymieszaj.
  • Przed podaniem na każdej połówce bakłażana ułóż kilka łyżek tatara z cukinii.

Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Smaki marzeń".

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo ciekawe połączenie: kremowy, ciepły baklazan i chrupiący, świeży tatar. Lubię to!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix