zamknij

Pieczone gołąbki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łatwe i smaczne
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsPieczone gołąbki

Składniki

  • Na gołąbki:
  • 1  kapusta zblanszowana
  • 700-800 g mielonego mięsa z kurczaka i indyka (pół na pół mięso białe i czerwone z udźca indyczego)
  • 120 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 duże kromki obranej ze skórki białej bułki lub 1,5 kajzerki bez skórki
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki
  • 2  jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • Na sos:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 ml pulpy pomidorowej
  • do smaku sól, pieprz, cukier
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w połowie szklanki bulionu (resztę bulionu zostaw do zapiekania), dodaj pokruszoną bułkę (może być starta), ubite jajka, natkę, sól, pieprz, maggi. Wymieszaj dokładnie, przestudź, zmieszaj z mięsem, odłóż na chwilę do lodówki.
  • Nastaw piekarnik na 180 st C. Mięso zwiń ściśle w zblanszowanych liściach kapusty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kilka liści kapusty i wszystkie gołąbki, zalej bulionem, przykryj folią lub przykrywką. Piecz 45 minut.
  • Przygotuj sos pomidorowy: na patelni podsmaż 250 g wędzonego boczku z 1 drobno pokrojoną cebulą, dodaj 500 ml pulpy pomidorowej, gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, dopraw na końcu solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku.
  • Zdejmij przykrycie, zalej gołąbki sosem pomidorowym, piecz jeszcze przez kwadrans.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix