zamknij

Pieczone gołąbki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łatwe i smaczne
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: DDTVN/East NewsPieczone gołąbki

Składniki

  • Na gołąbki:
  • 1  kapusta zblanszowana
  • 700-800 g mielonego mięsa z kurczaka i indyka (pół na pół mięso białe i czerwone z udźca indyczego)
  • 120 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 duże kromki obranej ze skórki białej bułki lub 1,5 kajzerki bez skórki
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki
  • 2  jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • Na sos:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 ml pulpy pomidorowej
  • do smaku sól, pieprz, cukier
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w połowie szklanki bulionu (resztę bulionu zostaw do zapiekania), dodaj pokruszoną bułkę (może być starta), ubite jajka, natkę, sól, pieprz, maggi. Wymieszaj dokładnie, przestudź, zmieszaj z mięsem, odłóż na chwilę do lodówki.
  • Nastaw piekarnik na 180 st C. Mięso zwiń ściśle w zblanszowanych liściach kapusty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kilka liści kapusty i wszystkie gołąbki, zalej bulionem, przykryj folią lub przykrywką. Piecz 45 minut.
  • Przygotuj sos pomidorowy: na patelni podsmaż 250 g wędzonego boczku z 1 drobno pokrojoną cebulą, dodaj 500 ml pulpy pomidorowej, gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, dopraw na końcu solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku.
  • Zdejmij przykrycie, zalej gołąbki sosem pomidorowym, piecz jeszcze przez kwadrans.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix