zamknij

Pieczone gołąbki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łatwe i smaczne
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPieczone gołąbki

Składniki

  • Na gołąbki:
  • 1  kapusta zblanszowana
  • 700-800 g mielonego mięsa z kurczaka i indyka (pół na pół mięso białe i czerwone z udźca indyczego)
  • 120 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 duże kromki obranej ze skórki białej bułki lub 1,5 kajzerki bez skórki
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki
  • 2  jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • Na sos:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 ml pulpy pomidorowej
  • do smaku sól, pieprz, cukier
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w połowie szklanki bulionu (resztę bulionu zostaw do zapiekania), dodaj pokruszoną bułkę (może być starta), ubite jajka, natkę, sól, pieprz, maggi. Wymieszaj dokładnie, przestudź, zmieszaj z mięsem, odłóż na chwilę do lodówki.
  • Nastaw piekarnik na 180 st C. Mięso zwiń ściśle w zblanszowanych liściach kapusty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kilka liści kapusty i wszystkie gołąbki, zalej bulionem, przykryj folią lub przykrywką. Piecz 45 minut.
  • Przygotuj sos pomidorowy: na patelni podsmaż 250 g wędzonego boczku z 1 drobno pokrojoną cebulą, dodaj 500 ml pulpy pomidorowej, gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, dopraw na końcu solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku.
  • Zdejmij przykrycie, zalej gołąbki sosem pomidorowym, piecz jeszcze przez kwadrans.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix