zamknij

Pieczone gołąbki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łatwe i smaczne
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPieczone gołąbki

Składniki

  • Na gołąbki:
  • 1  kapusta zblanszowana
  • 700-800 g mielonego mięsa z kurczaka i indyka (pół na pół mięso białe i czerwone z udźca indyczego)
  • 120 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 2 duże kromki obranej ze skórki białej bułki lub 1,5 kajzerki bez skórki
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki
  • 2  jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • Na sos:
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 500 ml pulpy pomidorowej
  • do smaku sól, pieprz, cukier
0
1

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w połowie szklanki bulionu (resztę bulionu zostaw do zapiekania), dodaj pokruszoną bułkę (może być starta), ubite jajka, natkę, sól, pieprz, maggi. Wymieszaj dokładnie, przestudź, zmieszaj z mięsem, odłóż na chwilę do lodówki.
  • Nastaw piekarnik na 180 st C. Mięso zwiń ściśle w zblanszowanych liściach kapusty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kilka liści kapusty i wszystkie gołąbki, zalej bulionem, przykryj folią lub przykrywką. Piecz 45 minut.
  • Przygotuj sos pomidorowy: na patelni podsmaż 250 g wędzonego boczku z 1 drobno pokrojoną cebulą, dodaj 500 ml pulpy pomidorowej, gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, dopraw na końcu solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku.
  • Zdejmij przykrycie, zalej gołąbki sosem pomidorowym, piecz jeszcze przez kwadrans.

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix