zamknij

Pieczone młode ziemniaki z orzechami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wg kuchni Pięciu Przemian
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Wiosna Pięciu Przemian" Anna CzelejPieczone młode ziemniaki z orzechami

Składniki

  •  wrzątek (O)
  • 30 dag orzechów włoskich (O)
  • 1 kg młodych ziemniaków, 2 łyżki masła (Z)
  • szczypta pieprzu (M)
  •  sól (W)
  •  sos:
  •  wrzątek (O)
  • 1 garść pokrzywy (Z)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (Z)
  • 50 g orzeszków piniowych (Z)
  • 2 ząbki czosnku (M)
  • 2 łyżeczki świeżej bazylii(M)
  • kilka listków mięty (M)
  • 1 gałązka rozmarynu (M)
  • 1 łyżka fety (W)
  • kilka listków melisy (D)
  • 1 listek szałwii (O)
  • 1 łyżka posiekanego koperku (O)
0
3

Sposób przygotowania:

 

  • Sparz pokrzywę w małej ilości wrzątku przez minutę, odcedź, ostudź, posiekaj, dodaj oliwę, orzeszki piniowe, posiekany czosnek, bazylię, miętę, rozmaryn, fetę, melisę, szałwię, koperek
  • Zmiksuj na gładkę masę
  • Polej upieczone ziemniaki z orzechami

Zobacz, co oznaczają litery w liście przepisów. Więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian"

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Kuchnia Pięciu Przemian Newsy 820

Kuchnia Pięciu Przemian

Gotuj w zgodzie z filozofią Wschodu

Inne przepisy z kuchni Pięciu Prezmian:

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix