zamknij

Pieczone nogi kaczki z jarmużem Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Świetny pomysł na zdrowy obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Pieczone nogi kaczki z jarmużem Piotra Kucharskiego
Pieczone nogi kaczki z jarmużem Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 4 nogi z kaczki, dokładnie ponakłuwane widelcem
  • 1 kieliszki białego wina
  • 400 g (1 puszka) białej fasoli
  • 50 g bekonu, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 10 liści   jarmużu, bez łodyg, pokrojone w paski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
5

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  • Nogi z kaczki dokładnie przypraw solą i pieprzem.
  • Ułóż w naczyniu do zapiekania. Piecz około godziny, kilka razy obracając każdą z nóg.
  • W tym czasie w dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż bekon, następnie dodaj cebulę i czosnek, smaż chwilę.
  • Dodaj jarmuż, przypraw solą i pieprzem.
  • Smaż wszystko kilka minut, następnie podlej winem. Garnek przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 10 min. Dodaj fasolę i resztę wina.
  • Duś wszystko razem kolejne 10 minut, aż wino się zredukuje.
  • Podawaj z upieczonymi nóżkami kaczki.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix