zamknij

Pieczone nogi kaczki z jarmużem Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Świetny pomysł na zdrowy obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczone nogi kaczki z jarmużem Piotra Kucharskiego
Pieczone nogi kaczki z jarmużem Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 4 nogi z kaczki, dokładnie ponakłuwane widelcem
  • 1 kieliszki białego wina
  • 400 g (1 puszka) białej fasoli
  • 50 g bekonu, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 10 liści   jarmużu, bez łodyg, pokrojone w paski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
5

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
  • Nogi z kaczki dokładnie przypraw solą i pieprzem.
  • Ułóż w naczyniu do zapiekania. Piecz około godziny, kilka razy obracając każdą z nóg.
  • W tym czasie w dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż bekon, następnie dodaj cebulę i czosnek, smaż chwilę.
  • Dodaj jarmuż, przypraw solą i pieprzem.
  • Smaż wszystko kilka minut, następnie podlej winem. Garnek przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 10 min. Dodaj fasolę i resztę wina.
  • Duś wszystko razem kolejne 10 minut, aż wino się zredukuje.
  • Podawaj z upieczonymi nóżkami kaczki.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix