Pieczone nogi kaczki z jarmużem Piotra Kucharskiego
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Piotr Kucharski
Świetny pomysł na zdrowy obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- 4 nogi z kaczki, dokładnie ponakłuwane widelcem
- 1 kieliszki białego wina
- 400 g (1 puszka) białej fasoli
- 50 g bekonu, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 10 liści jarmużu, bez łodyg, pokrojone w paski
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
0
5
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
- Nogi z kaczki dokładnie przypraw solą i pieprzem.
- Ułóż w naczyniu do zapiekania. Piecz około godziny, kilka razy obracając każdą z nóg.
- W tym czasie w dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż bekon, następnie dodaj cebulę i czosnek, smaż chwilę.
- Dodaj jarmuż, przypraw solą i pieprzem.
- Smaż wszystko kilka minut, następnie podlej winem. Garnek przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 10 min. Dodaj fasolę i resztę wina.
- Duś wszystko razem kolejne 10 minut, aż wino się zredukuje.
- Podawaj z upieczonymi nóżkami kaczki.
Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
mniam dobre xd:)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.