zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: http://www.babcinytalerzyk.blogspot.ie/Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Składniki

  • 200g mąki
  • 3g soli
  • 150ml ciepłej wody
  • 15ml oliwy
  • 300g świeżych kurek
  • 1 opakowanie sera Castello Blue
  • szczepta soli i pieprzu
  • gałązka świeżego tymianku
0
10

Sposób przygotowania:

  • Pierwszy krok to przygotowanie ciasta ( możecie również użyć gotowego ciasta, jest ono dostępne w sklepach, idealnie sprawdzi się też ciasto francuskie) Tzw. Ciasto ,,filo’’ przygotowujemy następująco: mieszamy ze sobą: mąkę+ sól + ciepłą wodę. Pod koniec mieszania dodajemy oliwę.
  • Kiedy nasze ciasto jest już wyrobione, dzielimy ja na średnie kulki, podsypujemy talerz skrobią ziemniaczaną i odstawiamy na ok. 2h (ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu.
  • Po upływie 2 h przygotowujemy paski z papieru do pieczenia i na każdym z nich rozwałkowujemy ciasto (wygląda to następująco: papier, ciasto, papier, ciasto, papier itd.)
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1h.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy kurki.
  • Pieprzymy i solimy do smaku.
  • Następnie dorzucamy pół opakowania sera Castello Blue i zdejmujemy z ognia. Ser powinien się lekko rozpuścić. Całość odstawiamy do wystudzenia.
  • Wyjmujemy ciasto, wycinamy większe kółka, do środka wkładamy farsz i kawałek sera, który został niewykorzystany. Zawijamy pierożki i wkładamy je do pieca na 170 stopni/ 20-30 minut.
  • Po upieczeniu przekrajamy pierożki na pół i podajemy z sałatką.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Paluszki lizać...
:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      tvnpix