zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.babcinytalerzyk.blogspot.ie/Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Składniki

  • 200g mąki
  • 3g soli
  • 150ml ciepłej wody
  • 15ml oliwy
  • 300g świeżych kurek
  • 1 opakowanie sera Castello Blue
  • szczepta soli i pieprzu
  • gałązka świeżego tymianku
0
10

Sposób przygotowania:

  • Pierwszy krok to przygotowanie ciasta ( możecie również użyć gotowego ciasta, jest ono dostępne w sklepach, idealnie sprawdzi się też ciasto francuskie) Tzw. Ciasto ,,filo’’ przygotowujemy następująco: mieszamy ze sobą: mąkę+ sól + ciepłą wodę. Pod koniec mieszania dodajemy oliwę.
  • Kiedy nasze ciasto jest już wyrobione, dzielimy ja na średnie kulki, podsypujemy talerz skrobią ziemniaczaną i odstawiamy na ok. 2h (ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu.
  • Po upływie 2 h przygotowujemy paski z papieru do pieczenia i na każdym z nich rozwałkowujemy ciasto (wygląda to następująco: papier, ciasto, papier, ciasto, papier itd.)
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1h.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy kurki.
  • Pieprzymy i solimy do smaku.
  • Następnie dorzucamy pół opakowania sera Castello Blue i zdejmujemy z ognia. Ser powinien się lekko rozpuścić. Całość odstawiamy do wystudzenia.
  • Wyjmujemy ciasto, wycinamy większe kółka, do środka wkładamy farsz i kawałek sera, który został niewykorzystany. Zawijamy pierożki i wkładamy je do pieca na 170 stopni/ 20-30 minut.
  • Po upieczeniu przekrajamy pierożki na pół i podajemy z sałatką.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Paluszki lizać...
:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      tvnpix