zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.babcinytalerzyk.blogspot.ie/Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Składniki

  • 200g mąki
  • 3g soli
  • 150ml ciepłej wody
  • 15ml oliwy
  • 300g świeżych kurek
  • 1 opakowanie sera Castello Blue
  • szczepta soli i pieprzu
  • gałązka świeżego tymianku
0
10

Sposób przygotowania:

  • Pierwszy krok to przygotowanie ciasta ( możecie również użyć gotowego ciasta, jest ono dostępne w sklepach, idealnie sprawdzi się też ciasto francuskie) Tzw. Ciasto ,,filo’’ przygotowujemy następująco: mieszamy ze sobą: mąkę+ sól + ciepłą wodę. Pod koniec mieszania dodajemy oliwę.
  • Kiedy nasze ciasto jest już wyrobione, dzielimy ja na średnie kulki, podsypujemy talerz skrobią ziemniaczaną i odstawiamy na ok. 2h (ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu.
  • Po upływie 2 h przygotowujemy paski z papieru do pieczenia i na każdym z nich rozwałkowujemy ciasto (wygląda to następująco: papier, ciasto, papier, ciasto, papier itd.)
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1h.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy kurki.
  • Pieprzymy i solimy do smaku.
  • Następnie dorzucamy pół opakowania sera Castello Blue i zdejmujemy z ognia. Ser powinien się lekko rozpuścić. Całość odstawiamy do wystudzenia.
  • Wyjmujemy ciasto, wycinamy większe kółka, do środka wkładamy farsz i kawałek sera, który został niewykorzystany. Zawijamy pierożki i wkładamy je do pieca na 170 stopni/ 20-30 minut.
  • Po upieczeniu przekrajamy pierożki na pół i podajemy z sałatką.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Paluszki lizać...
:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix