zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.babcinytalerzyk.blogspot.ie/Pieczone pierożki z kurkami i serem pleśniowym

Składniki

  • 200g mąki
  • 3g soli
  • 150ml ciepłej wody
  • 15ml oliwy
  • 300g świeżych kurek
  • 1 opakowanie sera Castello Blue
  • szczepta soli i pieprzu
  • gałązka świeżego tymianku
0
10

Sposób przygotowania:

  • Pierwszy krok to przygotowanie ciasta ( możecie również użyć gotowego ciasta, jest ono dostępne w sklepach, idealnie sprawdzi się też ciasto francuskie) Tzw. Ciasto ,,filo’’ przygotowujemy następująco: mieszamy ze sobą: mąkę+ sól + ciepłą wodę. Pod koniec mieszania dodajemy oliwę.
  • Kiedy nasze ciasto jest już wyrobione, dzielimy ja na średnie kulki, podsypujemy talerz skrobią ziemniaczaną i odstawiamy na ok. 2h (ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką. Zapobiegnie to wysychaniu.
  • Po upływie 2 h przygotowujemy paski z papieru do pieczenia i na każdym z nich rozwałkowujemy ciasto (wygląda to następująco: papier, ciasto, papier, ciasto, papier itd.)
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1h.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy kurki.
  • Pieprzymy i solimy do smaku.
  • Następnie dorzucamy pół opakowania sera Castello Blue i zdejmujemy z ognia. Ser powinien się lekko rozpuścić. Całość odstawiamy do wystudzenia.
  • Wyjmujemy ciasto, wycinamy większe kółka, do środka wkładamy farsz i kawałek sera, który został niewykorzystany. Zawijamy pierożki i wkładamy je do pieca na 170 stopni/ 20-30 minut.
  • Po upieczeniu przekrajamy pierożki na pół i podajemy z sałatką.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Paluszki lizać...
:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      tvnpix