zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczone sery - pleśniowy i feta ze szpinakiem i pomidorami

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 2 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: http://malinowe-ogrody.blogspot.com/Pieczone sery - pleśniowy i feta ze szpinakiem i pomidorami

Składniki

  • 1 ser pleśniowy castello
  • 1/2 kg podłużnych mięsistych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 kg dużych liści szpinaku
  • 1/2 koperku
  • szczypta swieżego lub suszonego oregano
  • garść słodkich zielonych winogron
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 suszona ostra papryczka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka wódki lub ouzo
  • 2 łyżki miodu
  • 2 sery feta
0
3

Sposób przygotowania:

  • Genialność tej potrawy polega chyba na tym, że przygotowujemy osobno pomidory, sery i szpinak. Pomidory przecięte na pół układamy w żaroodpornym naczyniu, smarujemy oliwą wymieszaną z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posypujemy drobno pokrojoną ostrą papryczką , posypujemy oregano lub rozmarynem, doprawiamy solą i cukrem.
  • Pieczemy 1 godzinę w 170 stopni w zależności czy lubimy bardziej wysuszone czy mniej.
  • Sery układamy w naczyniu do zapiekania : fetę na spód a pokruszony pleśniowy na wierzch podlewamy lekko alkoholem i miodem wówczas na brzegach naczynia wytworzy się delikatnie chrupiąca słodka serowa kruszonka. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.
  • Szpinak podsmażamy na patelni, na koniec dodajemy trzy ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, jeszcze krótko smażymy, następnie dodajemy drobno posiekane : cebulę, koperek i garść winogron. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Szpinak przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia wykładamy na niego upieczone sery , pomidory wraz z wytworzonym sosikiem i jeszcze delikatnie zapiekamy przez ok 5 minut da połączenia smaków.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

danie wspaniałe dla duszy i dla ciała .Tak jak wszystkie dania Autorki arcydzieła kulinarnego

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepysznie to wygląda!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          tvnpix