zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczone sery - pleśniowy i feta ze szpinakiem i pomidorami

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 2 Ilość porcji
kasiaLew8
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://malinowe-ogrody.blogspot.com/Pieczone sery - pleśniowy i feta ze szpinakiem i pomidorami

Składniki

  • 1 ser pleśniowy castello
  • 1/2 kg podłużnych mięsistych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 kg dużych liści szpinaku
  • 1/2 koperku
  • szczypta swieżego lub suszonego oregano
  • garść słodkich zielonych winogron
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 suszona ostra papryczka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka wódki lub ouzo
  • 2 łyżki miodu
  • 2 sery feta
0
3

Sposób przygotowania:

  • Genialność tej potrawy polega chyba na tym, że przygotowujemy osobno pomidory, sery i szpinak. Pomidory przecięte na pół układamy w żaroodpornym naczyniu, smarujemy oliwą wymieszaną z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posypujemy drobno pokrojoną ostrą papryczką , posypujemy oregano lub rozmarynem, doprawiamy solą i cukrem.
  • Pieczemy 1 godzinę w 170 stopni w zależności czy lubimy bardziej wysuszone czy mniej.
  • Sery układamy w naczyniu do zapiekania : fetę na spód a pokruszony pleśniowy na wierzch podlewamy lekko alkoholem i miodem wówczas na brzegach naczynia wytworzy się delikatnie chrupiąca słodka serowa kruszonka. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.
  • Szpinak podsmażamy na patelni, na koniec dodajemy trzy ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, jeszcze krótko smażymy, następnie dodajemy drobno posiekane : cebulę, koperek i garść winogron. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Szpinak przekładamy do dużego żaroodpornego naczynia wykładamy na niego upieczone sery , pomidory wraz z wytworzonym sosikiem i jeszcze delikatnie zapiekamy przez ok 5 minut da połączenia smaków.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

danie wspaniałe dla duszy i dla ciała .Tak jak wszystkie dania Autorki arcydzieła kulinarnego

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przepysznie to wygląda!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          tvnpix