zamknij

Pieczone ziemniaki z kremem z avocado

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Ziemniak w towarzystwie avokado!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pieczone ziemniaki z kremem z avocado

Składniki

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku (2 do sosu)
  • 2 łyżeczki  soku z limonki
  • 2  dojrzałe avocado
  • 1 zielona ostra papryczka
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cebula
  • do smażenia oliwa z oliwek
  • do smaku sól i pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie przez około 30 minut. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180ºC, na około 20-30 minut. W tym czasie podsmaż na patelni posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę na oliwie z oliwek.
  • Gdy cebula będzie miękka dodaj wołowinę i koncentrat pomidorowy. Smaż kilka minut.
  • Zieloną papryczkę, wydrążone avocado, śmietanę sok z limonki i czosnek wrzuć do miksera i zmiksuj na gładką masę.
  • Ziemniaki wyjmij i odwiń z folii do połowy, przekrój na krzyż i lekko rozłóż, do środka nałóż podsmażone mięso, a na wierzch krem z avocado.

Przepis z programu "Dzień dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix