zamknij

Pieczony burak z serem kozim i gorzką czekoladą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ekipa hotelu Westin - Turkawka, Kornacki, Jakubowski
Autor przepisu:
Danie przygotowane zgodnie z filozofią SuperFoods
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Robert SłuszniakPieczony burak, ser kozi, awokado, gorzka czekolada, prażone pestki dyni, sos z mango, miodu i cynamonu

Składniki

  • 2 roladki sera koziego
  • 2 średnie buraki
  • 1 awokado
  • 4 łyżki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 mango
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 łyżki miodu
  •  Listki sałaty freeze
  •  Listki sałaty dębowej
0
1

 

 

Sposób przygotowania:

  • Buraka umyj i piecz do miękkości około 1 godz. W temp. 160°C. Ostudź i obierz ze skórki.
  • Pokrój w cienkie plastry i wytnij kółka metalowym pierścieniem.
  • Mango obierz i pokrój na mniejsze części. Zamknij w woreczku plastikowym z miodem, cynamonem i anyżem. Gotuj we wrzątku około 30 min. - do momentu aż mango będzie miękkie. Kolejno ostudź i przetrrzyj przez drobne sitko.
  • Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając, aby ciągle mieszać pestki na patelni, gdyż mogą się łatwo przypalić.
  • Ser kozi (roladka) pokrój na mniejsze części – walce.
  • Awokado obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na talerzu ułóż krążki z buraka, kozi ser i awokado. Polej sosem.
  • Połóż pastylki gorzkiej czekolady, pestki dyni. Ułóż dekoracyjnie kilka listków sałat.
Galeria foto (4)

Pieczony burak, ser kozi, awokado, gorzka czekolada, prażone pestki dyni, sos z mango, miodu i cynamonu

  • Pokrój buraka w cienkie plastry i wytnij kółka metalowym pierścieniem
    Pokrój buraka w cienkie plastry i wytnij kółka metalowym pierścieniem (1 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Ser kozi (roladka) pokrój na mniejsze części – walce i ułóż na buraku
    Ser kozi (roladka) pokrój na mniejsze części – walce i ułóż na buraku(2 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Wycinaj półksiężyce z awokado
    Wycinaj półksiężyce z awokado(3 z 4) Fot. Robert Słuszniak
  • Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając, aby ciągle mieszać pestki na patelni, gdyż mogą się łatwo przypalić. Opsyp sałatkę.
    Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni – pamiętając, aby ciągle mieszać pestki na patelni, gdyż mogą się łatwo przypalić. Opsyp sałatkę.(4 z 4) Fot. Robert Słuszniak

Kucharze Michał Trukawka i Sebastian Kornacki z hotelu Westin w Warszawie zaproponowali wam ten przepis. Szukajcie ich na www.akademia-kulinarna.pl.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Klaudia z KuchennePasje
Klaudia z KuchennePasje

Osobiście nie jestem przekonana do takiego połączenia składników, ale prezentacja robi duże wrażenie:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix