zamknij

Pieczony camembert

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Rozpływający się smak
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Pieczony camembert
Autor: kulinarni.pl/3tv Pieczony camembert

Składniki

  •  ciasto:
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g masła
  •  Farsz:
  • 2 sery camembert (250 g/szt.)
  • 16 plastrów szynki dojrzewającej
  • 2  jajka do posmarowania wierzchu
0
15

 

Sposób przygotowania:

  • Mieszaj wodę, cukier i drożdże
  • Dodaj to tego mąkę. Mieszaj, a następnie wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto wyrabiaj kilka minut, jeśli się klei podsyp mąką. Ciasto jest gotowe jeśli odchodzi od rąk. Wyrabiaj kolejne kilka minut
  • Następnie ciasto wkłóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny aż podwoi swoją objętość
  • W tym czasie owiń sery w szynkę
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na okręgi o średnicy około 25 cm
  • Ukłóż na środku sery i zawijam w ciasto
  • Ułóż sery na blasze do pieczenia
  • Wierzch posmaruj roztrzepanymi jajkami i delikatnie natnij
  • Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Ponownie smaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut
  • Sery wyjmij z piekarnika, pokrój na kawałki, podaję z konfiturą

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli i malin:

 

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
toffeenutbar
toffeenutbar

Pomysł jest genialny. Jakie dodatki pasują do przełamania smaku oprócz tej konfitury ? Co polecasz ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jeśli się przyjrzycie to zauważycie że podczas wkładania do pieca to papier do pieczenia był wysmarowany masłem

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          musi być pyszne :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wygląda smacznie :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  a co zrobić z masłem?! :P

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Nowa: masło pewnie do ciasta, jak to do drożdżowego.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                          Gulasz z kopytkami

                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                          Chleb z płatkami owsianymi

                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                          Babka ziemniaczana

                          Podlaski specjał

                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                          Krem z brokułów z łososiem

                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                          Bifeki faszerowane serem feta

                          Kotlety po grecku

                          tvnpix