zamknij

Pieczony camembert

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Rozpływający się smak
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczony camembert
Autor: kulinarni.pl/3tv Pieczony camembert

Składniki

  •  ciasto:
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g masła
  •  Farsz:
  • 2 sery camembert (250 g/szt.)
  • 16 plastrów szynki dojrzewającej
  • 2  jajka do posmarowania wierzchu
0
15

 

Sposób przygotowania:

  • Mieszaj wodę, cukier i drożdże
  • Dodaj to tego mąkę. Mieszaj, a następnie wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto wyrabiaj kilka minut, jeśli się klei podsyp mąką. Ciasto jest gotowe jeśli odchodzi od rąk. Wyrabiaj kolejne kilka minut
  • Następnie ciasto wkłóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny aż podwoi swoją objętość
  • W tym czasie owiń sery w szynkę
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na okręgi o średnicy około 25 cm
  • Ukłóż na środku sery i zawijam w ciasto
  • Ułóż sery na blasze do pieczenia
  • Wierzch posmaruj roztrzepanymi jajkami i delikatnie natnij
  • Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Ponownie smaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut
  • Sery wyjmij z piekarnika, pokrój na kawałki, podaję z konfiturą

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli i malin:

 

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
toffeenutbar
toffeenutbar

Pomysł jest genialny. Jakie dodatki pasują do przełamania smaku oprócz tej konfitury ? Co polecasz ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jeśli się przyjrzycie to zauważycie że podczas wkładania do pieca to papier do pieczenia był wysmarowany masłem

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          musi być pyszne :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wygląda smacznie :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  a co zrobić z masłem?! :P

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Nowa: masło pewnie do ciasta, jak to do drożdżowego.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                          Chleb z płatkami owsianymi

                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                          Gulasz z kopytkami

                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                          Bifeki faszerowane serem feta

                          Kotlety po grecku

                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                          Burgery z musztardą i boczkiem

                          W klimacie amerykańskiego baru

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                          tvnpix