Pieczony camembert
Przepis
przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Piotr Kucharski
Rozpływający się smak
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Składniki
- ciasto:
- 10 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml letniej wody
- 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g masła
- Farsz:
- 2 sery camembert (250 g/szt.)
- 16 plastrów szynki dojrzewającej
- 2 jajka do posmarowania wierzchu
0
15
Sposób przygotowania:
- Mieszaj wodę, cukier i drożdże
- Dodaj to tego mąkę. Mieszaj, a następnie wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto wyrabiaj kilka minut, jeśli się klei podsyp mąką. Ciasto jest gotowe jeśli odchodzi od rąk. Wyrabiaj kolejne kilka minut
- Następnie ciasto wkłóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny aż podwoi swoją objętość
- W tym czasie owiń sery w szynkę
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na okręgi o średnicy około 25 cm
- Ukłóż na środku sery i zawijam w ciasto
- Ułóż sery na blasze do pieczenia
- Wierzch posmaruj roztrzepanymi jajkami i delikatnie natnij
- Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Ponownie smaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut
- Sery wyjmij z piekarnika, pokrój na kawałki, podaję z konfiturą
Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli i malin:

Komentarze (6)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Pomysł jest genialny. Jakie dodatki pasują do przełamania smaku oprócz tej konfitury ? Co polecasz ?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Jeśli się przyjrzycie to zauważycie że podczas wkładania do pieca to papier do pieczenia był wysmarowany masłem
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
musi być pyszne :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
wygląda smacznie :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
a co zrobić z masłem?! :P
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Nowa: masło pewnie do ciasta, jak to do drożdżowego.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.