zamknij

Pieczony camembert

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Rozpływający się smak
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Pieczony camembert
Autor: kulinarni.pl/3tv Pieczony camembert

Składniki

  •  ciasto:
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 g masła
  •  Farsz:
  • 2 sery camembert (250 g/szt.)
  • 16 plastrów szynki dojrzewającej
  • 2  jajka do posmarowania wierzchu
0
15

 

Sposób przygotowania:

  • Mieszaj wodę, cukier i drożdże
  • Dodaj to tego mąkę. Mieszaj, a następnie wyrabiaj na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto wyrabiaj kilka minut, jeśli się klei podsyp mąką. Ciasto jest gotowe jeśli odchodzi od rąk. Wyrabiaj kolejne kilka minut
  • Następnie ciasto wkłóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny aż podwoi swoją objętość
  • W tym czasie owiń sery w szynkę
  • Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na okręgi o średnicy około 25 cm
  • Ukłóż na środku sery i zawijam w ciasto
  • Ułóż sery na blasze do pieczenia
  • Wierzch posmaruj roztrzepanymi jajkami i delikatnie natnij
  • Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Ponownie smaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut
  • Sery wyjmij z piekarnika, pokrój na kawałki, podaję z konfiturą

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli i malin:

 

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
toffeenutbar
toffeenutbar

Pomysł jest genialny. Jakie dodatki pasują do przełamania smaku oprócz tej konfitury ? Co polecasz ?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jeśli się przyjrzycie to zauważycie że podczas wkładania do pieca to papier do pieczenia był wysmarowany masłem

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          musi być pyszne :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wygląda smacznie :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  a co zrobić z masłem?! :P

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Nowa: masło pewnie do ciasta, jak to do drożdżowego.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                          Grillowany ser halloumi

                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                          Sarna w wielkim mieście

                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                          Zupa tajska Kasi Klich
                          Przepis 14

                          Zupa tajska Kasi Klich

                          Ogień w gardle!

                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                          Knedle ze śliwkami

                          Przepis na słodki obiad

                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                          Kotlety mielone na ostro

                          Nowa wersja znanego dania

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                          Takie ciasto rozweseli każdego

                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                          Przepis 66

                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                          Śledzie Kasi Klich
                          Przepis 34

                          Śledzie Kasi Klich

                          Śledź o korzennym posmaku

                          tvnpix