zamknij

Pieczony dorsz z morskim ragout

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Ryba z morskim sosem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: materiały promocyjne/Kręgliccy Pieczony dorsz z morskim ragout

Składniki

  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • pęczek  koperku
  •  bouquet garni
  • 2 łyżki  masła
  •  gruba sól morska
  • 3 łyżki  oliwy
  • 1/2 łyżeczki  wędzonej papryki
  • 1/2  fenkuła w drobną kostkę
  • 1 kieliszek  białego wina wytrawnego
  • 1 kg  filetów z dorsza ze skórą
  • 2 małe puszki  pomidorów pelati
  • 2  cytryny
  • szczypta  ziaren anyżu
  • 5  ząbków czosnku
  • 2  cebule białe
  • 300 gr  krewetek surowych 31/40
  • 0,5 kg  świeżych muli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć ziarna anyżu i cebulę posiekaną w grubą kostkę i zeszklij ją.
  • Dodaj plastry czosnku i bouquet garni. Wlej lekko zmiksowane pomidory pelati (polecam drobno siekane kawałki z puszki), sok pomidorowy i białe wino.
  • Dorsza pokrój w grube kawałki, skrop sokiem z 1 cytryny i lekko posól.
  • Rozgrzej 2 łyżki masła na teflonowej patelni, zrumień dorsza od strony skóry.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Do pomidorów dodaj krewetki i oczyszczone mule. Dorsza ułóż na blaszce, skórą do góry i włóż do piekarnika na 5-10 minut w zależności od grubości ryby.
  • Sos jest gotowy, gdy mule są pootwierane. Wówczas wyjmij bouquet garni i dopraw solą i ostrą papryką wędzoną . Wyłóż ragout na głęboki talerz i układamy dorsza. Sypiemy siekanym koperkiem, podajemy z grubą grilowaną grzanką i ćwiartkę cytryny.

bouquet garni - mieszanka świeżych ziół (tymianku, liścia laurowego, pietruszki, estragonu) w postaci pęczka związanego nitką, który wrzuca się do sosu lub zupy, aby nadać jej aromat (przed podaniem pęczek bouquet garni należy usunąć)

Przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Opasły TOM (ul. Foksal 17, Warszawa)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix