zamknij

Pieczony rostbef z zapiekanką ziemniaczaną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z koprem włoskim i cebulką karmelizowaną
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczony rostbef z zapiekanką ziemniaczaną
Autor: kulinarni.pl/3tv Pieczony rostbef z zapiekanką ziemniaczaną

Składniki

  • 800 g rostbefu
  • 2-3 gałązki kolorowych pomidorków koktajlowych
  • kilka średnich pieczarek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • główka czosnku
  • 100 ml białego wina
  •  czarny pieprz
  •  olej
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Rostbef oczyść, umyj i osusz. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Powinno się delikatnie skarmelizować, to nada mu lepszego, głębszego smaku
  • W trakcie smażenia dodaj czosnek i kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
  • Przełóż rostbef do formy. Dołóż pomidorki koktajlowe na gałązkach i podlej kilkoma łyżkami sosu sojowego i przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Piecz 50 min, z wykorzystaniem termosondy tak, aby mięso w środku osiagnęło temperaturę 63 stopni. Dzięki temu zachowa swoją soczystość i pozostanie lekko półkrwiste
  • W trakcie kiedy mięso będzie się piekło przygotuj karmelizowane cebulki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plastry
  • Wrzuć ją na patelnię na której wcześniej obsmażał się rostbef. Dorzuć oczyszczone pieczarki i kilka ząbków czosnku
  • W połowie smażenia dodaj rozmaryn i tymianek. Smaż jeszcze chwilę. Podlej białym winem aby ściągnąć z dna patelni wszystkie smaki ze smażenia
  • Wyjmij upieczony rostbef z piekarnika. Odstaw go na kilka minut, aby soki w mięsie się uspokoiły
  • Pokrojony w cienkie plastry rostbef podawaj z zapiekanką ziemniaczaną z koprem włoskim
  • Obok ułóż pieczone pomidorki koktajlowe i karmelizowane cebulki, pieczarki i czosnek. Tak karmią w niebie!

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix