zamknij

Pieczony rostbef z zapiekanką ziemniaczaną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cielęcina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z koprem włoskim i cebulką karmelizowaną
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pieczony rostbef z zapiekanką ziemniaczaną
Autor: kulinarni.pl/3tv Pieczony rostbef z zapiekanką ziemniaczaną

Składniki

  • 800 g rostbefu
  • 2-3 gałązki kolorowych pomidorków koktajlowych
  • kilka średnich pieczarek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • główka czosnku
  • 100 ml białego wina
  •  czarny pieprz
  •  olej
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Rostbef oczyść, umyj i osusz. Obsmaż mięso na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Powinno się delikatnie skarmelizować, to nada mu lepszego, głębszego smaku
  • W trakcie smażenia dodaj czosnek i kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
  • Przełóż rostbef do formy. Dołóż pomidorki koktajlowe na gałązkach i podlej kilkoma łyżkami sosu sojowego i przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Piecz 50 min, z wykorzystaniem termosondy tak, aby mięso w środku osiagnęło temperaturę 63 stopni. Dzięki temu zachowa swoją soczystość i pozostanie lekko półkrwiste
  • W trakcie kiedy mięso będzie się piekło przygotuj karmelizowane cebulki. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plastry
  • Wrzuć ją na patelnię na której wcześniej obsmażał się rostbef. Dorzuć oczyszczone pieczarki i kilka ząbków czosnku
  • W połowie smażenia dodaj rozmaryn i tymianek. Smaż jeszcze chwilę. Podlej białym winem aby ściągnąć z dna patelni wszystkie smaki ze smażenia
  • Wyjmij upieczony rostbef z piekarnika. Odstaw go na kilka minut, aby soki w mięsie się uspokoiły
  • Pokrojony w cienkie plastry rostbef podawaj z zapiekanką ziemniaczaną z koprem włoskim
  • Obok ułóż pieczone pomidorki koktajlowe i karmelizowane cebulki, pieczarki i czosnek. Tak karmią w niebie!

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix