zamknij

Pieczony udziec jagnięcy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Soczyste mięso idealne na domową ucztę
Ugotowałem to!24
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: StockFood/AgencjaFreePieczony udziec jagnięcy

Składniki

  • 2,5 kg udźca z jagnięciny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 1 pęczek mieszanki świeżych ziół (majeranku, rozmarynu i bazylii)
  • 1/2 l wody lub wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
18

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Natnij udziec w kilku miejscach niezbyt głęboko i umieść w każdym otworze po kawałku czosnku.
  • Przełóż udziec na głęboką blachę posmarowaną oliwą, a następnie oprósz solą i pierzem z obu stron.
  • Umyj zioła, osusz i oberwij listki. Następnie posiekaj drobno i wetrzyj w mięso. Obierz marchew, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż pokrojone warzywa na blachę, zakryj całość folią spożywczą i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 C, zdejmij folię z blachy i piecz przez minimum 1,5 godziny. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia pieczenia wlej na dno blachy pół litra wody lub wina.
  • Piecz udziec, polewając go od czasu do czasu powstającym pod nim sosem. Upieczony udziec wyjmij z piekarnika. Jeśli pieczesz mięso z wyprzedzeniem, możesz zawinąć je w folię aluminiową, zanim ostygnie.
  • Przed podaniem pokrój udziec w plastry i podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw i sosu powstałego podczas pieczenia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha
PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCIA - składniki:
1 udziec (najlepiej mały - do 2 kg)
marynata 1: 1-2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka oleju (najlepiej arachidowy)
2 łyżeczki miodu
4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku
marynata 2: 1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
4-5... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix