zamknij

Pierniczki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wprost idealne na każdy stół!
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreePierniczki

Składniki

  • 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25g  kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 125g  mąki
  • 125g mielonych orzechów (migdałów, orzechów laskowych)
  • 1 łyżeczka  mieszanki przypraw do piernika
  • 1 jajko
  • 4cl  rumu
  • 2 łyżki  cukru waniliowego
  • 125g cukru trzcinowego
  • ok. 20 andrutów o średnicy 8cm
0
10

Sposób przygotowania:

Wymieszaj kandyzowane owoce z 1 łyżką mąki w mikserze na drobną miazgę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pozostałą mąkę z przyprawami i mielonymi orzechami. Jajko, rum, cukier waniliowy i trzcinowy utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj mieszankę kandyzowanych owoców oraz mąkę z orzechami i dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej andruty. Na każdego wafla nałóż po łyżce masy, formując okrągłe kształty pierniczków. Tak przygotowane wstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Pierniczki wstaw do piekarnika na ok. 20 minut, by nabrały złotego koloru. W międzyczasie wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gęstą masę. W drugim naczyniu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Połowę upieczonych pierników posmarować lukrem a drugą rozpuszczoną czekoladą. Podawać, gdy polewy zastygną.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix