zamknij

Pierniczki

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wprost idealne na każdy stół!
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreePierniczki

Składniki

  • 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25g  kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 125g  mąki
  • 125g mielonych orzechów (migdałów, orzechów laskowych)
  • 1 łyżeczka  mieszanki przypraw do piernika
  • 1 jajko
  • 4cl  rumu
  • 2 łyżki  cukru waniliowego
  • 125g cukru trzcinowego
  • ok. 20 andrutów o średnicy 8cm
0
10

Sposób przygotowania:

Wymieszaj kandyzowane owoce z 1 łyżką mąki w mikserze na drobną miazgę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pozostałą mąkę z przyprawami i mielonymi orzechami. Jajko, rum, cukier waniliowy i trzcinowy utrzyj na puszystą masę. Następnie dodaj mieszankę kandyzowanych owoców oraz mąkę z orzechami i dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej andruty. Na każdego wafla nałóż po łyżce masy, formując okrągłe kształty pierniczków. Tak przygotowane wstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Pierniczki wstaw do piekarnika na ok. 20 minut, by nabrały złotego koloru. W międzyczasie wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gęstą masę. W drugim naczyniu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Połowę upieczonych pierników posmarować lukrem a drugą rozpuszczoną czekoladą. Podawać, gdy polewy zastygną.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix