zamknij

Pierniczki migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Marii Ożga z "MasterChefa"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonPierniczki migdałowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziela angielskiego
  • 450 g mielonych migdałów
  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jajka utrzyj z cukrem i solą.
  • Ucieraj tak długo, aż cukier się rozpuści.
  • Mąkę wysyp na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj przyprawy, migdały oraz drobno posiekaną skórkę cytrynową i pomarańczową.
  • Mąkę połącz z kremem jajecznym, wyrób ciasto, przykryj i odstaw do schłodzenia.
  • Schłodzone ciasto ułóż na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrój krążki o średnicy 9 cm.
  • Krążki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, włóż do rozgrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
  • Piecz 20 minut w 180°C.
  • Z cukru i łyżki białka przygotuj lukier i posmaruj nim jeszcze ciepłe pierniki.
  • Lukier posyp kolorowymi koralikami z cukru.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Myślę że taka strona jest świetna ponieważ można nauczyć się ciekawych i smacznych dań:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      tvnpix