zamknij

Pierniczki migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Marii Ożga z "MasterChefa"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonPierniczki migdałowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziela angielskiego
  • 450 g mielonych migdałów
  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jajka utrzyj z cukrem i solą.
  • Ucieraj tak długo, aż cukier się rozpuści.
  • Mąkę wysyp na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj przyprawy, migdały oraz drobno posiekaną skórkę cytrynową i pomarańczową.
  • Mąkę połącz z kremem jajecznym, wyrób ciasto, przykryj i odstaw do schłodzenia.
  • Schłodzone ciasto ułóż na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrój krążki o średnicy 9 cm.
  • Krążki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, włóż do rozgrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
  • Piecz 20 minut w 180°C.
  • Z cukru i łyżki białka przygotuj lukier i posmaruj nim jeszcze ciepłe pierniki.
  • Lukier posyp kolorowymi koralikami z cukru.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Myślę że taka strona jest świetna ponieważ można nauczyć się ciekawych i smacznych dań:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      tvnpix