zamknij

Pierniczki migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Marii Ożga z "MasterChefa"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonPierniczki migdałowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziela angielskiego
  • 450 g mielonych migdałów
  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jajka utrzyj z cukrem i solą.
  • Ucieraj tak długo, aż cukier się rozpuści.
  • Mąkę wysyp na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj przyprawy, migdały oraz drobno posiekaną skórkę cytrynową i pomarańczową.
  • Mąkę połącz z kremem jajecznym, wyrób ciasto, przykryj i odstaw do schłodzenia.
  • Schłodzone ciasto ułóż na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrój krążki o średnicy 9 cm.
  • Krążki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, włóż do rozgrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
  • Piecz 20 minut w 180°C.
  • Z cukru i łyżki białka przygotuj lukier i posmaruj nim jeszcze ciepłe pierniki.
  • Lukier posyp kolorowymi koralikami z cukru.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Myślę że taka strona jest świetna ponieważ można nauczyć się ciekawych i smacznych dań:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix