zamknij

Pierniczki migdałowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Marii Ożga z "MasterChefa"
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Autor: "Księgowa w kuchni". Wydawnictwo DragonPierniczki migdałowe

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziela angielskiego
  • 450 g mielonych migdałów
  • 60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
0
0

Sposób przygotowania:

  • Jajka utrzyj z cukrem i solą.
  • Ucieraj tak długo, aż cukier się rozpuści.
  • Mąkę wysyp na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj przyprawy, migdały oraz drobno posiekaną skórkę cytrynową i pomarańczową.
  • Mąkę połącz z kremem jajecznym, wyrób ciasto, przykryj i odstaw do schłodzenia.
  • Schłodzone ciasto ułóż na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrój krążki o średnicy 9 cm.
  • Krążki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, włóż do rozgrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
  • Piecz 20 minut w 180°C.
  • Z cukru i łyżki białka przygotuj lukier i posmaruj nim jeszcze ciepłe pierniki.
  • Lukier posyp kolorowymi koralikami z cukru.

Autor przepisu: Maria Ożga z książki "Księgowa w kuchni" (wydawnictwo Dragon).

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Myślę że taka strona jest świetna ponieważ można nauczyć się ciekawych i smacznych dań:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      tvnpix