zamknij

Piernik

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kinga Paruzel poleca: piernik z ponad 100-letnią tradycją
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: kingaparuzel.plPiernik z ponad 100-letnią tradycją

Składniki

  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg miodu
  • 1 i 1/2 kostki kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 kg mąki
  •  kakao
  • 1 i 1/2 opakowania paczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  przyprawa korzenna
  •  powidła śliwkowe
  •  bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, daktyle, migdały
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Mleko, cukier, miód i margarynę podgrzać.
  • Po ostudzeniu dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną.
  • Całość zagniatamy na jednolita masę wraz z bakaliami (ilość wg uznania).
  • Następnie wałkujemy na grubość 7-8mm i dzielimy ciasto na dwie części.
  • Jedną część wykładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i  smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po ostudzeniu kroimy w kostkę i dekorujemy: polewą deserową oraz perełkami srebrnymi  oraz śnieżynkami.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

tvnpix