zamknij

Piernik

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kinga Paruzel poleca: piernik z ponad 100-letnią tradycją
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kingaparuzel.plPiernik z ponad 100-letnią tradycją

Składniki

  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg miodu
  • 1 i 1/2 kostki kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 kg mąki
  •  kakao
  • 1 i 1/2 opakowania paczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  przyprawa korzenna
  •  powidła śliwkowe
  •  bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, daktyle, migdały
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Mleko, cukier, miód i margarynę podgrzać.
  • Po ostudzeniu dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną.
  • Całość zagniatamy na jednolita masę wraz z bakaliami (ilość wg uznania).
  • Następnie wałkujemy na grubość 7-8mm i dzielimy ciasto na dwie części.
  • Jedną część wykładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i  smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po ostudzeniu kroimy w kostkę i dekorujemy: polewą deserową oraz perełkami srebrnymi  oraz śnieżynkami.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix