zamknij

Piernik

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kinga Paruzel poleca: piernik z ponad 100-letnią tradycją
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: kingaparuzel.plPiernik z ponad 100-letnią tradycją

Składniki

  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 kg miodu
  • 1 i 1/2 kostki kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 kg mąki
  •  kakao
  • 1 i 1/2 opakowania paczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  przyprawa korzenna
  •  powidła śliwkowe
  •  bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, daktyle, migdały
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Mleko, cukier, miód i margarynę podgrzać.
  • Po ostudzeniu dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną.
  • Całość zagniatamy na jednolita masę wraz z bakaliami (ilość wg uznania).
  • Następnie wałkujemy na grubość 7-8mm i dzielimy ciasto na dwie części.
  • Jedną część wykładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i  smarujemy powidłami, przykrywamy drugą częścią ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po ostudzeniu kroimy w kostkę i dekorujemy: polewą deserową oraz perełkami srebrnymi  oraz śnieżynkami.

Przepis z najnowszego e-booka Kingi Paruzel:

http://www.kingaparuzel.pl/download/ale-babka-moj-wigilijny-stol.pdf

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix