zamknij

Piernik dojrzewający z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Mateusza Gesslera
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Moja kuchnia polska" Mateusz Gessler. Wydawnictwo FENIX.Piernik dojrzewający z bakaliami

Składniki

  • 500 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka utartych w moździerzu goździków
  • 700 g mąki
  • 8 jajek
  • 500 g rozpuszczonego masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  •  bakalie mielone: cynamon, imbir, goździki
  •  sos:
  • 500 ml naturalnej śmietany 30%
  • 250 ml maślanki
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej 500 ml wody, następnie dodaj cukier, laskę cynamonu, imbir oraz goździki.
  • Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj mąkę.
  • Mieszaj, aż zawartość zacznie odchodzić od garnka. Zaparzoną masę przykryj ściereczką i odstaw na min. 3 dni w suche miejsce.
  • Po wyznaczonym czasie za pomocą miksera połącz z nią jajka, masło, kakao oraz przypalony na patelni cukier.
  • Dodaj zmielony cynamon, imbir, bakalie oraz pokruszone w moździerzu goździki.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Do formy chlebowej wyłóż powstałą masę i piecz przez ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 175°C.
  • Piernik podawaj pokrojony w bardzo cienkie plasterki (tak jak pumpernikiel) z dodatkiem białego sosu. Przygotujesz go, podgrzewając śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 30°C.
  • Następnie dolej maślankę i ponownie ogrzewaj do podanej wcześniej temperatury.
  • Naczynie ze śmietaną nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz., następnie schowaj do lodówki, również na 12 godz., by sos się schłodził i zgęstniał.

Przepis z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska". Wydawnictwo FENIX.

Mateusz Gessler wydał książkę Newsy 00

Mateusz Gessler wydał książkę

Znajdziesz w niej dużo inspiracji i przepisów


 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bez cytryn lepsze by bylo ale mniam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      tvnpix