zamknij

Piernik dojrzewający z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Mateusza Gesslera
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Moja kuchnia polska" Mateusz Gessler. Wydawnictwo FENIX.Piernik dojrzewający z bakaliami

Składniki

  • 500 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka utartych w moździerzu goździków
  • 700 g mąki
  • 8 jajek
  • 500 g rozpuszczonego masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  •  bakalie mielone: cynamon, imbir, goździki
  •  sos:
  • 500 ml naturalnej śmietany 30%
  • 250 ml maślanki
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej 500 ml wody, następnie dodaj cukier, laskę cynamonu, imbir oraz goździki.
  • Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj mąkę.
  • Mieszaj, aż zawartość zacznie odchodzić od garnka. Zaparzoną masę przykryj ściereczką i odstaw na min. 3 dni w suche miejsce.
  • Po wyznaczonym czasie za pomocą miksera połącz z nią jajka, masło, kakao oraz przypalony na patelni cukier.
  • Dodaj zmielony cynamon, imbir, bakalie oraz pokruszone w moździerzu goździki.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Do formy chlebowej wyłóż powstałą masę i piecz przez ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 175°C.
  • Piernik podawaj pokrojony w bardzo cienkie plasterki (tak jak pumpernikiel) z dodatkiem białego sosu. Przygotujesz go, podgrzewając śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 30°C.
  • Następnie dolej maślankę i ponownie ogrzewaj do podanej wcześniej temperatury.
  • Naczynie ze śmietaną nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz., następnie schowaj do lodówki, również na 12 godz., by sos się schłodził i zgęstniał.

Przepis z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska". Wydawnictwo FENIX.

Mateusz Gessler wydał książkę Newsy 00

Mateusz Gessler wydał książkę

Znajdziesz w niej dużo inspiracji i przepisów


 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bez cytryn lepsze by bylo ale mniam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix