zamknij

Piernik dojrzewający z bakaliami

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis Mateusza Gesslera
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Moja kuchnia polska" Mateusz Gessler. Wydawnictwo FENIX.Piernik dojrzewający z bakaliami

Składniki

  • 500 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka utartych w moździerzu goździków
  • 700 g mąki
  • 8 jajek
  • 500 g rozpuszczonego masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  •  bakalie mielone: cynamon, imbir, goździki
  •  sos:
  • 500 ml naturalnej śmietany 30%
  • 250 ml maślanki
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej 500 ml wody, następnie dodaj cukier, laskę cynamonu, imbir oraz goździki.
  • Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, po czym dodaj mąkę.
  • Mieszaj, aż zawartość zacznie odchodzić od garnka. Zaparzoną masę przykryj ściereczką i odstaw na min. 3 dni w suche miejsce.
  • Po wyznaczonym czasie za pomocą miksera połącz z nią jajka, masło, kakao oraz przypalony na patelni cukier.
  • Dodaj zmielony cynamon, imbir, bakalie oraz pokruszone w moździerzu goździki.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Do formy chlebowej wyłóż powstałą masę i piecz przez ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 175°C.
  • Piernik podawaj pokrojony w bardzo cienkie plasterki (tak jak pumpernikiel) z dodatkiem białego sosu. Przygotujesz go, podgrzewając śmietanę w kąpieli wodnej do temperatury 30°C.
  • Następnie dolej maślankę i ponownie ogrzewaj do podanej wcześniej temperatury.
  • Naczynie ze śmietaną nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz., następnie schowaj do lodówki, również na 12 godz., by sos się schłodził i zgęstniał.

Przepis z książki Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska". Wydawnictwo FENIX.

Mateusz Gessler wydał książkę Newsy 00

Mateusz Gessler wydał książkę

Znajdziesz w niej dużo inspiracji i przepisów


 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bez cytryn lepsze by bylo ale mniam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      tvnpix