zamknij

Piernik z dżemem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis dla zabieganych
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Piernik z dżemem

Składniki

  • 200 g miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 110 g śmietany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g mąki
  • 1/4 opakowania proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kandyzowanych wiśni
  • 2 łyżki migdałów, obranych i pokruszonych
  • 4-5 łyżki kwaśnego dżemu z wiśni
  •  masło do formy
0
3

Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuść miód, cukier i śmietanę. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Formę do pieczenia nasmaruj masłem.Piekarnik rozgrzej do 175C (160C z termoobiegiem)
  • Wymieszaj przyprawy, kakao, migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Jajka połącz z mieszaniną miodową. Stopniowo dodawaj mąkę.
  • Do powstałej masy dodaj wiśnie i migdały.
  • Wlej mieszaninę do formy i piec około 50 minut.
  • Wyjmij i ostudź na kratce.
  • Ostudzone ciasto przetnij na pół, posmaruj dolną część dżemem z wiśni i przykryj drugą połową.
  • Ciasto można oblej polewą czekoladową.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Piernik w tym roku wyszedł przepyszny, z powidłami i duużą ilością wg ,kuchni lidla, pycha:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      tvnpix