zamknij

Piernik z dżemem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis dla zabieganych
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Piernik z dżemem

Składniki

  • 200 g miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 110 g śmietany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g mąki
  • 1/4 opakowania proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kandyzowanych wiśni
  • 2 łyżki migdałów, obranych i pokruszonych
  • 4-5 łyżki kwaśnego dżemu z wiśni
  •  masło do formy
0
3

Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuść miód, cukier i śmietanę. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Formę do pieczenia nasmaruj masłem.Piekarnik rozgrzej do 175C (160C z termoobiegiem)
  • Wymieszaj przyprawy, kakao, migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Jajka połącz z mieszaniną miodową. Stopniowo dodawaj mąkę.
  • Do powstałej masy dodaj wiśnie i migdały.
  • Wlej mieszaninę do formy i piec około 50 minut.
  • Wyjmij i ostudź na kratce.
  • Ostudzone ciasto przetnij na pół, posmaruj dolną część dżemem z wiśni i przykryj drugą połową.
  • Ciasto można oblej polewą czekoladową.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Piernik w tym roku wyszedł przepyszny, z powidłami i duużą ilością wg ,kuchni lidla, pycha:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix