zamknij

Piernik z dżemem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Przepis dla zabieganych
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Piernik z dżemem

Składniki

  • 200 g miodu
  • 100 g brązowego cukru
  • 110 g śmietany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g mąki
  • 1/4 opakowania proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kandyzowanych wiśni
  • 2 łyżki migdałów, obranych i pokruszonych
  • 4-5 łyżki kwaśnego dżemu z wiśni
  •  masło do formy
0
3

Sposób przygotowania:

  • W rondelku rozpuść miód, cukier i śmietanę. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Formę do pieczenia nasmaruj masłem.Piekarnik rozgrzej do 175C (160C z termoobiegiem)
  • Wymieszaj przyprawy, kakao, migdały, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Jajka połącz z mieszaniną miodową. Stopniowo dodawaj mąkę.
  • Do powstałej masy dodaj wiśnie i migdały.
  • Wlej mieszaninę do formy i piec około 50 minut.
  • Wyjmij i ostudź na kratce.
  • Ostudzone ciasto przetnij na pół, posmaruj dolną część dżemem z wiśni i przykryj drugą połową.
  • Ciasto można oblej polewą czekoladową.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Piernik w tym roku wyszedł przepyszny, z powidłami i duużą ilością wg ,kuchni lidla, pycha:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      tvnpix