zamknij

Piernik z konfiturą śliwkową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
i czekoladą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaPiernik z konfiturą śliwkową

Składniki

  • 3 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1/2szkl oleju rzepakowego
  • 1szkl cukru do wypieków
  • 2szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki (gorzkiego) kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka z 1/2 laski wannili
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • konfitura śliwkowa (około 150g)
  • + czekoladowa polewa, kolorowe pisaki do ozdabiania
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jajka wbij do miski. Utrzyj razem z cukrem za pomocą miksera. Dodaj resztę składników: mleko, olej, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, ziarenka wanilii, przyprawę do piernika.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj (mikserem), aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Połowę masy przelej do foremki (u mnie: silikonowa, kształt dzwonu).
  • Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowy piernik wyciągnij z piekarnika, wyjmij z foremki, ostudź na kratce. Do foremki wlej drugą połowę masy na piernik i upiecz według tych samych zasad, jak wcześniej. Gdy oba "blaty" będą już upieczone i ostudzone należy je podzielić jeszcze na pół - tym sposobem powinniśmy otrzymać cztery blaty.
  • Układaj je po kolei: pierwszy blat ciasta, konfitura śliwkowa, drugi blat ciasta, konfitura śliwkowa, trzeci blat ciasta, konfitura śliwkowa, czwarty blat ciasta. Całość delikatnie "przyciśnij" do siebie. Tak ułożone blaty oblej rozpuszczoną polewą czekoladową. Zostaw do ostygnięcia. Gdy polewa zastygnie ozdób piernik za pomocą kolorowych pisaków.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix