zamknij

Piernik z konfiturą śliwkową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
i czekoladą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pannamadziaPiernik z konfiturą śliwkową

Składniki

  • 3 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1/2szkl oleju rzepakowego
  • 1szkl cukru do wypieków
  • 2szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki (gorzkiego) kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka z 1/2 laski wannili
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • konfitura śliwkowa (około 150g)
  • + czekoladowa polewa, kolorowe pisaki do ozdabiania
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jajka wbij do miski. Utrzyj razem z cukrem za pomocą miksera. Dodaj resztę składników: mleko, olej, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, ziarenka wanilii, przyprawę do piernika.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj (mikserem), aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Połowę masy przelej do foremki (u mnie: silikonowa, kształt dzwonu).
  • Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowy piernik wyciągnij z piekarnika, wyjmij z foremki, ostudź na kratce. Do foremki wlej drugą połowę masy na piernik i upiecz według tych samych zasad, jak wcześniej. Gdy oba "blaty" będą już upieczone i ostudzone należy je podzielić jeszcze na pół - tym sposobem powinniśmy otrzymać cztery blaty.
  • Układaj je po kolei: pierwszy blat ciasta, konfitura śliwkowa, drugi blat ciasta, konfitura śliwkowa, trzeci blat ciasta, konfitura śliwkowa, czwarty blat ciasta. Całość delikatnie "przyciśnij" do siebie. Tak ułożone blaty oblej rozpuszczoną polewą czekoladową. Zostaw do ostygnięcia. Gdy polewa zastygnie ozdób piernik za pomocą kolorowych pisaków.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix