zamknij

Piernik z konfiturą śliwkową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
pannamadzia
Autor przepisu:
i czekoladą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: pannamadziaPiernik z konfiturą śliwkową

Składniki

  • 3 jajka
  • 1szkl mleka
  • 1/2szkl oleju rzepakowego
  • 1szkl cukru do wypieków
  • 2szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki (gorzkiego) kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka z 1/2 laski wannili
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • konfitura śliwkowa (około 150g)
  • + czekoladowa polewa, kolorowe pisaki do ozdabiania
0
1

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jajka wbij do miski. Utrzyj razem z cukrem za pomocą miksera. Dodaj resztę składników: mleko, olej, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, ziarenka wanilii, przyprawę do piernika.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj (mikserem), aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Połowę masy przelej do foremki (u mnie: silikonowa, kształt dzwonu).
  • Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowy piernik wyciągnij z piekarnika, wyjmij z foremki, ostudź na kratce. Do foremki wlej drugą połowę masy na piernik i upiecz według tych samych zasad, jak wcześniej. Gdy oba "blaty" będą już upieczone i ostudzone należy je podzielić jeszcze na pół - tym sposobem powinniśmy otrzymać cztery blaty.
  • Układaj je po kolei: pierwszy blat ciasta, konfitura śliwkowa, drugi blat ciasta, konfitura śliwkowa, trzeci blat ciasta, konfitura śliwkowa, czwarty blat ciasta. Całość delikatnie "przyciśnij" do siebie. Tak ułożone blaty oblej rozpuszczoną polewą czekoladową. Zostaw do ostygnięcia. Gdy polewa zastygnie ozdób piernik za pomocą kolorowych pisaków.

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix