zamknij

Piernikowe płatki śniegu

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piękne i smaczne
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Piernikowe płatki śniegu

Składniki

  • 200 g  miękkiego masła
  • 100 g  cukru
  • 1 jajko
  • 400 g  mąki
  • 1 łyżeczka  przyprawy piernikowej
  • 1 białko
  • 250 g  cukru pudru
0
3

Sposób przygotowania:

  • Masło utrzyj z cukrem i przyprawą piernikową. Dodaj jajko i mąkę, zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na ok godzinę. Nie zapomnij zawinąć ciasta w folię.
  • Rozwałkuj i wykrawaj ulubione kształty – np. śnieżynki. Piecz 10-12 minut w nagrzanym do 200º C piecu. Ostudzić na metalowej kratce
  • Białko lekko ubij, dodaj cukier i porządnie zmiksuj. Do wykonania obrysu ciasteczek potrzeba bardziej gęstego lukru – zagęścisz go dodając cukru.
  • Do wypełnienia rzadszego – jeśli dodasz troszkę wody powinno być ok. Aby lukier na powierzchni ciasteczka się utwardził, musi porządnie wyschnąć, najlepiej całą noc.

 

Autor: piankablog.pl

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

podoba mi się bardzo super paula

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość
      • ~Gość:
      • podoba mi się bardzo super paula

      super

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          tvnpix