zamknij

Pierogi ruskie Joanny Jakubiuk

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Joanna  Jakubiuk
Autor przepisu:
Ze zrumienioną cebulką
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi "ruskie" - z twarogiem i ziemniakami

Składniki

  • 400 g  mąki pszennej (typ 550)
  • około 150 ml  ciepłej wody
  •  szczypta soli
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 600 g  ugotowanych ziemniaków
  • 400 g  tłustego twarogu
  • 2  duże cebule
  •  sól, czarny pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  •  kwaśna śmietana i posiekany szczypior do podania
  •  olej
0
29

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę przesiej do miski. Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki.
  • Ciasto  chwilę wyrabiaj aby  było gładkie i elastyczne.
  • Zawiń je w  lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.

Farsz:

  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Usmaż ją na mocny  złoty kolor na oleju. Odstaw do ostudzenia.
  • Ziemniaki i twaróg rozgnieć widelcem lub ostatecznie przepuść przez maszynkę do mielenia.
  • Dodaj cebulę razem z olejem ze smażenia. Wymieszaj i dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i utartą gałka muszkatołową. Odstaw na godzinę żeby smaki się dobrze „przegryzły”.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas  dodaj jej  trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto.
  • Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż  sporą ilość farszu.
  • Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.
  • Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
  • Podaj polane kwaśną śmietaną z posiekanym szczypiorem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Pierogi ruskie można podawać  jeszcze na kilka sposobów:

  • ze smażoną  cebulą
  • ze skwarkami z wędzonego boczku
  • podsmażone z złoto na maśle

 

Galeria foto (3)

Pierogi ruskie Joanny Jakubiuk

  • Potrzebujesz białego sera, ugotowanych ziemniaków, zarumienionej cebulki z boczkiem
    Potrzebujesz białego sera, ugotowanych ziemniaków, zarumienionej cebulki z boczkiem(1 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Nadzienie do pierogów ruskich można przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową
    Nadzienie do pierogów ruskich można przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową(2 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi "ruskie" - z twarogiem i ziemniakami
    Pierogi "ruskie" - z twarogiem i ziemniakami(3 z 3)

Wskazówki:

  • Ziemniaki nie mogą  być młode, ponieważ są wtedy zbyt wodniste. Należy je ugotować dzień wcześniej i dobrze schłodzić. Świeżo ugotowane i zbyt ciepłe mogą spowodować że farsz  będzie „gumowaty” i ciągnący.
  • Ser powinien być delikatnie kwaśny, najlepiej zgliwiały (do gliwienia doskonale nadaje się swojski, prawdziwy wiejski twaróg).
  • Cebula powinna być dobrze zrumieniona (ale nie spalona)  nadaje wówczas dodatkowy  posmak farszowi.

Pierogi ruskie wzięły swą nazwę od Rusi Czerwonej (dziś Ukraina). W Rosji ten typ pierogów nie jest powszechnie znany.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

:-)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      :) co to? dobre?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          tvnpix