zamknij

Pierogi ruskie Joanny Jakubiuk

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Joanna  Jakubiuk
Autor przepisu:
Ze zrumienioną cebulką
Ugotowałem to!17
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi "ruskie" - z twarogiem i ziemniakami

Składniki

  • 400 g  mąki pszennej (typ 550)
  • około 150 ml  ciepłej wody
  •  szczypta soli
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 600 g  ugotowanych ziemniaków
  • 400 g  tłustego twarogu
  • 2  duże cebule
  •  sól, czarny pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  •  kwaśna śmietana i posiekany szczypior do podania
  •  olej
0
29

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę przesiej do miski. Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki.
  • Ciasto  chwilę wyrabiaj aby  było gładkie i elastyczne.
  • Zawiń je w  lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.

Farsz:

  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Usmaż ją na mocny  złoty kolor na oleju. Odstaw do ostudzenia.
  • Ziemniaki i twaróg rozgnieć widelcem lub ostatecznie przepuść przez maszynkę do mielenia.
  • Dodaj cebulę razem z olejem ze smażenia. Wymieszaj i dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i utartą gałka muszkatołową. Odstaw na godzinę żeby smaki się dobrze „przegryzły”.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas  dodaj jej  trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto.
  • Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż  sporą ilość farszu.
  • Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.
  • Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
  • Podaj polane kwaśną śmietaną z posiekanym szczypiorem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Pierogi ruskie można podawać  jeszcze na kilka sposobów:

  • ze smażoną  cebulą
  • ze skwarkami z wędzonego boczku
  • podsmażone z złoto na maśle

 

Galeria foto (3)

Pierogi ruskie Joanny Jakubiuk

  • Potrzebujesz białego sera, ugotowanych ziemniaków, zarumienionej cebulki z boczkiem
    Potrzebujesz białego sera, ugotowanych ziemniaków, zarumienionej cebulki z boczkiem(1 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Nadzienie do pierogów ruskich można przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową
    Nadzienie do pierogów ruskich można przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową(2 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi "ruskie" - z twarogiem i ziemniakami
    Pierogi "ruskie" - z twarogiem i ziemniakami(3 z 3)

Wskazówki:

  • Ziemniaki nie mogą  być młode, ponieważ są wtedy zbyt wodniste. Należy je ugotować dzień wcześniej i dobrze schłodzić. Świeżo ugotowane i zbyt ciepłe mogą spowodować że farsz  będzie „gumowaty” i ciągnący.
  • Ser powinien być delikatnie kwaśny, najlepiej zgliwiały (do gliwienia doskonale nadaje się swojski, prawdziwy wiejski twaróg).
  • Cebula powinna być dobrze zrumieniona (ale nie spalona)  nadaje wówczas dodatkowy  posmak farszowi.

Pierogi ruskie wzięły swą nazwę od Rusi Czerwonej (dziś Ukraina). W Rosji ten typ pierogów nie jest powszechnie znany.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

:-)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      :) co to? dobre?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          tvnpix