zamknij

Pierogi ruskie Kuroniów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Z serem pleśniowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNPierogi Ruskie Kuroniów

Składniki

  •  ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  •  sól
  •  Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
0
0
  • Mąkę  przesiej na stolnicę.
  • Dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody.
  • Wyrób ciasto i odstaw je na 20 minut, by „odpoczęło”.
  • Obierz cebulę i czosnek.
  • Cebulę poszatkuj, a czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju.
  • Zmiel twaróg na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
  • Dopraw solą, białym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki.
  • Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu.
  • Brzegi ciasta zwilż wodą i starannie zlep.
  • Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
  • Podawaj polane roztopionym masłem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pierogi wyszły palce lizać, zrobiłam na próbę obok tradycynych ruskich. Na pewno zagoszczą na moim stole jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis.,Maciej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix