Pierogi ruskie Kuroniów
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcjiZ serem pleśniowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Składniki
- ciasto:
- 350 g mąki
- 200 ml wody lub mleka
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego twarogu
- 100 g sera pleśniowego
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki oleju
0
0
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- Dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody.
- Wyrób ciasto i odstaw je na 20 minut, by „odpoczęło”.
- Obierz cebulę i czosnek.
- Cebulę poszatkuj, a czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju.
- Zmiel twaróg na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
- Dopraw solą, białym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki.
- Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu.
- Brzegi ciasta zwilż wodą i starannie zlep.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
- Podawaj polane roztopionym masłem.
Zainspiruj nas
Komentarze (1)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Pierogi wyszły palce lizać, zrobiłam na próbę obok tradycynych ruskich. Na pewno zagoszczą na moim stole jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis.,Maciej.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.