zamknij

Pierogi ruskie Kuroniów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Z serem pleśniowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNPierogi Ruskie Kuroniów

Składniki

  •  ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  •  sól
  •  Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
0
0
  • Mąkę  przesiej na stolnicę.
  • Dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody.
  • Wyrób ciasto i odstaw je na 20 minut, by „odpoczęło”.
  • Obierz cebulę i czosnek.
  • Cebulę poszatkuj, a czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju.
  • Zmiel twaróg na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
  • Dopraw solą, białym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki.
  • Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu.
  • Brzegi ciasta zwilż wodą i starannie zlep.
  • Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
  • Podawaj polane roztopionym masłem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pierogi wyszły palce lizać, zrobiłam na próbę obok tradycynych ruskich. Na pewno zagoszczą na moim stole jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis.,Maciej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix