zamknij

Pierogi ruskie Kuroniów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Z serem pleśniowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: East News/Dzień Dobry TVNPierogi Ruskie Kuroniów

Składniki

  •  ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  •  sól
  •  Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
0
0
  • Mąkę  przesiej na stolnicę.
  • Dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody.
  • Wyrób ciasto i odstaw je na 20 minut, by „odpoczęło”.
  • Obierz cebulę i czosnek.
  • Cebulę poszatkuj, a czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju.
  • Zmiel twaróg na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
  • Dopraw solą, białym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki.
  • Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu.
  • Brzegi ciasta zwilż wodą i starannie zlep.
  • Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
  • Podawaj polane roztopionym masłem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pierogi wyszły palce lizać, zrobiłam na próbę obok tradycynych ruskich. Na pewno zagoszczą na moim stole jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis.,Maciej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      tvnpix