zamknij

Pierogi ruskie Kuroniów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Z serem pleśniowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/Dzień Dobry TVNPierogi Ruskie Kuroniów

Składniki

  •  ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 ml wody lub mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  •  sól
  •  Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
0
0
  • Mąkę  przesiej na stolnicę.
  • Dodaj jajko, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody.
  • Wyrób ciasto i odstaw je na 20 minut, by „odpoczęło”.
  • Obierz cebulę i czosnek.
  • Cebulę poszatkuj, a czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju.
  • Zmiel twaróg na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami.
  • Dopraw solą, białym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i szklanką wytnij z niego krążki.
  • Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu.
  • Brzegi ciasta zwilż wodą i starannie zlep.
  • Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjmij je łyżką cedzakową.
  • Podawaj polane roztopionym masłem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pierogi wyszły palce lizać, zrobiłam na próbę obok tradycynych ruskich. Na pewno zagoszczą na moim stole jeszcze nie raz. Dziękuję za przepis.,Maciej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      tvnpix