zamknij

Pierogi z botwinką i bryndzą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Joanna  Jakubiuk
Autor przepisu:
To się klei!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Joanna JakubiukPierogi z botwinką i bryndzą

Składniki

  • 400 g  mąki pszennej (typ 550)
  • ok. 150 ml  ciepłej wody
  • szczypta  soli
  • 1  jajko (opcjonalnie do ciasta)
  • kilka łyżek  klarowanego masła (opcjonalnie)
  • 2  pęczki botwinki
  • 250 g  bryndzy
  • 1 jajko
  • 2  pęczki szczypiorku
  •  czarny pieprz
  •  kwaśna śmietana
0
2

Sposób przygotowania:

CIASTO:

  • Mąkę przesiej do miski
  • Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko i dodać kilka łyżek klarowanego masła) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki
  • Ciasto  chwilę wyrabiaj aby  było gładkie i elastyczne. Zawiń je w  lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”

FARSZ:

  • Botwinkę dokładnie umyj, drobno posiekaj. Bryndzę rozgnieć widelcem. Do sera dodaj botwinkę i posiekany drobno szczypiorek
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą (bryndza jest dość słona)
  • Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm
  • Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas  dodaj jej  trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto
  • Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż sporą ilość farszu
  • Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi
  • Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.  Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia
  • Podaj polane kwaśną śmietaną z posiekanym szczypiorem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem
Galeria foto (3)

Pierogi z botwinką i bryndzą

  • Botwinka
    Botwinka(1 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z botwinką i bryndzą
    Pierogi z botwinką i bryndzą(2 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z botwinką i bryndzą
    Pierogi z botwinką i bryndzą(3 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk

Przydatne wskazówki:

  • Farsz można mocno schłodzić w lodówce, będzie bardziej zwarty  i dzięki temu łatwiej będzie zlepiać pierożki
  • Do farszy można dodać 1 mały strączek papryczki chili co zaostrzy smak farszu
  • Bryndzę, która jest dosyć słona można zastąpić twarogiem



Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Co to jest bryndza. Myślałem że to określenie przestoju handlowego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      przecież to ser z podhala:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          tvnpix