zamknij

Pierogi z botwinką i bryndzą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Joanna  Jakubiuk
Autor przepisu:
To się klei!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Joanna JakubiukPierogi z botwinką i bryndzą

Składniki

  • 400 g  mąki pszennej (typ 550)
  • ok. 150 ml  ciepłej wody
  • szczypta  soli
  • 1  jajko (opcjonalnie do ciasta)
  • kilka łyżek  klarowanego masła (opcjonalnie)
  • 2  pęczki botwinki
  • 250 g  bryndzy
  • 1 jajko
  • 2  pęczki szczypiorku
  •  czarny pieprz
  •  kwaśna śmietana
0
2

Sposób przygotowania:

CIASTO:

  • Mąkę przesiej do miski
  • Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko i dodać kilka łyżek klarowanego masła) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki
  • Ciasto  chwilę wyrabiaj aby  było gładkie i elastyczne. Zawiń je w  lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”

FARSZ:

  • Botwinkę dokładnie umyj, drobno posiekaj. Bryndzę rozgnieć widelcem. Do sera dodaj botwinkę i posiekany drobno szczypiorek
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą (bryndza jest dość słona)
  • Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm
  • Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas  dodaj jej  trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto
  • Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż sporą ilość farszu
  • Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi
  • Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.  Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia
  • Podaj polane kwaśną śmietaną z posiekanym szczypiorem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem
Galeria foto (3)

Pierogi z botwinką i bryndzą

  • Botwinka
    Botwinka(1 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z botwinką i bryndzą
    Pierogi z botwinką i bryndzą(2 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z botwinką i bryndzą
    Pierogi z botwinką i bryndzą(3 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk

Przydatne wskazówki:

  • Farsz można mocno schłodzić w lodówce, będzie bardziej zwarty  i dzięki temu łatwiej będzie zlepiać pierożki
  • Do farszy można dodać 1 mały strączek papryczki chili co zaostrzy smak farszu
  • Bryndzę, która jest dosyć słona można zastąpić twarogiem



Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Co to jest bryndza. Myślałem że to określenie przestoju handlowego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      przecież to ser z podhala:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          tvnpix