zamknij

Pierogi z botwinką i bryndzą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Joanna  Jakubiuk
Autor przepisu:
To się klei!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Joanna JakubiukPierogi z botwinką i bryndzą

Składniki

  • 400 g  mąki pszennej (typ 550)
  • ok. 150 ml  ciepłej wody
  • szczypta  soli
  • 1  jajko (opcjonalnie do ciasta)
  • kilka łyżek  klarowanego masła (opcjonalnie)
  • 2  pęczki botwinki
  • 250 g  bryndzy
  • 1 jajko
  • 2  pęczki szczypiorku
  •  czarny pieprz
  •  kwaśna śmietana
0
2

Sposób przygotowania:

CIASTO:

  • Mąkę przesiej do miski
  • Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko i dodać kilka łyżek klarowanego masła) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki
  • Ciasto  chwilę wyrabiaj aby  było gładkie i elastyczne. Zawiń je w  lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”

FARSZ:

  • Botwinkę dokładnie umyj, drobno posiekaj. Bryndzę rozgnieć widelcem. Do sera dodaj botwinkę i posiekany drobno szczypiorek
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą (bryndza jest dość słona)
  • Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm
  • Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas  dodaj jej  trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto
  • Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż sporą ilość farszu
  • Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi
  • Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.  Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia
  • Podaj polane kwaśną śmietaną z posiekanym szczypiorem i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem
Galeria foto (3)

Pierogi z botwinką i bryndzą

  • Botwinka
    Botwinka(1 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z botwinką i bryndzą
    Pierogi z botwinką i bryndzą(2 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z botwinką i bryndzą
    Pierogi z botwinką i bryndzą(3 z 3) Fot. Joanna Jakubiuk

Przydatne wskazówki:

  • Farsz można mocno schłodzić w lodówce, będzie bardziej zwarty  i dzięki temu łatwiej będzie zlepiać pierożki
  • Do farszy można dodać 1 mały strączek papryczki chili co zaostrzy smak farszu
  • Bryndzę, która jest dosyć słona można zastąpić twarogiem



Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Co to jest bryndza. Myślałem że to określenie przestoju handlowego.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      przecież to ser z podhala:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          tvnpix