zamknij

Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Sprawdzony przepis Piotra Kucharskiego!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z farszem z ogonów wołowych
Pierogi Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 owoc jałowca
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml gorącej wody
0
4

Sposób przygotowania:

Farsz i sos winny:

Ogony wołowe pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do szybkowaru, zalej winem. Dodaj przekrojoną na ćwiartki cebulę razem z łupiną oraz czosnek w łupinach. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera oraz wszystkie przyprawy. Zamknij i gotuj około 3 godzin.
Gdy ogony są już ugotowane, obierz mięso do kości i drobno pokrój, wyrabiaj farsz przez chwilę rękami, aby się posklejał.

Przecedź do rondelka sos winny, który pozostał po ugotowanych ogonach. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj kawałek zimnego masła. Mieszaj, aby masło się rozpuściło i zagęściło sos.

Ciasto:

W tym czasie zrób ciasto. Odważ mąkę i wmieszaj z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj cały czas widelcem. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto do foliowego woreczka i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Zobacz, jak Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi >>>

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wytnij okręgi, na każdy nałóż farsz, zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Pierogi podawaj polane sosem winnym.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix