zamknij

Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Sprawdzony przepis Piotra Kucharskiego!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z farszem z ogonów wołowych
Pierogi Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 owoc jałowca
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml gorącej wody
0
4

Sposób przygotowania:

Farsz i sos winny:

Ogony wołowe pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do szybkowaru, zalej winem. Dodaj przekrojoną na ćwiartki cebulę razem z łupiną oraz czosnek w łupinach. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera oraz wszystkie przyprawy. Zamknij i gotuj około 3 godzin.
Gdy ogony są już ugotowane, obierz mięso do kości i drobno pokrój, wyrabiaj farsz przez chwilę rękami, aby się posklejał.

Przecedź do rondelka sos winny, który pozostał po ugotowanych ogonach. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj kawałek zimnego masła. Mieszaj, aby masło się rozpuściło i zagęściło sos.

Ciasto:

W tym czasie zrób ciasto. Odważ mąkę i wmieszaj z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj cały czas widelcem. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto do foliowego woreczka i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Zobacz, jak Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi >>>

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wytnij okręgi, na każdy nałóż farsz, zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Pierogi podawaj polane sosem winnym.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix