zamknij

Pierogi z farszem z ogonów wołowych

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Sprawdzony przepis Piotra Kucharskiego!
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z farszem z ogonów wołowych
Pierogi Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg ogonów wołowych
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 owoc jałowca
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml gorącej wody
0
4

Sposób przygotowania:

Farsz i sos winny:

Ogony wołowe pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do szybkowaru, zalej winem. Dodaj przekrojoną na ćwiartki cebulę razem z łupiną oraz czosnek w łupinach. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera oraz wszystkie przyprawy. Zamknij i gotuj około 3 godzin.
Gdy ogony są już ugotowane, obierz mięso do kości i drobno pokrój, wyrabiaj farsz przez chwilę rękami, aby się posklejał.

Przecedź do rondelka sos winny, który pozostał po ugotowanych ogonach. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj kawałek zimnego masła. Mieszaj, aby masło się rozpuściło i zagęściło sos.

Ciasto:

W tym czasie zrób ciasto. Odważ mąkę i wmieszaj z 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżkami oleju. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj cały czas widelcem. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto do foliowego woreczka i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Zobacz, jak Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi >>>

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wytnij okręgi, na każdy nałóż farsz, zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

Pierogi podawaj polane sosem winnym.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix