zamknij

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zadowolą każdego łasucha
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z farszem z grzybów i kapusty

Składniki

  • 70 g suszonych grzybów
  • 150 g świeżej kapusty białej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g wędzonego boczku
0
14

Sposób przygotowania:

Farsz:

  • Obraną cebulę i czosnek pokrój w paski, kapustę drobno poszatkuj.
  • Namoczone grzyby ugotuj w bulionie wraz z cebulą, czosnkiem i kapustą, całość odcedź.
  • Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
  • Kiedy będzie miękka, dodaj grzyby i smaż kilka minut. Przestudzony farsz dopraw solą i pieprzem.


Ciasto:

  • Używając malaksera, wyrób mąkę z mlekiem, żółtkami, olejem i solą na elastyczne ciasto.
  • Masę podziel na 3 części - jedną przygotuj do rozwałkowania, pozostałe przykryj miseczką, by nie obeschły.
  • Szklanką powykrawaj kółka. Na każde nakładaj łyżeczkę farszu, a następnie połącz brzegi i delikatnie pozalepiaj.
  • Tak przygotowane pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.
  • Gotuj pierogi w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju.
  • Od chwili wypłynięcia odlicz 3 minuty i wyciągnij pierogi łyżką cedzakową.
  • Układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką i skwarkami z boczku.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Farsz, gdy jest za rzadki należy odparować na mniejszym ogniu . Dodanie na koniec całego jajka i energiczne wymieszanie, sprawi,że farsz będzie bardziej ścisły i smaczniejszy.Niektórzy zamiast jajka dodają nieco bułki tartej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Chyba proporcje do ciasta są źle podane. Przy dwóch szklankach mąki, szklance mleka, jeszcze olej i zółtka, to robi się z tego ciapa!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Na ile to porcji jest?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              3 szklanki mąki do tego przepisu i wychodzi 90 - 100 pierogów

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wypróbowałam. Ciasto twarde. Farsz - ciapcia. Dodałabym pół na pól kiszonej , byłaby mniejsza ciapa

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.
                          • rozwiń

                          Witam.
                          Dziękuję za radę , Od 30 lat robie pierogi i zawsze porządnie odciaskam i grzyby i kapustę , następnie podsmażam . Niestety jeśli chodzi o kapustę świerzą zawsze jest ciapowata ,nawet po porządnym podsmażeniu. Pozdrawiam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wypróbowałam, bardzo, bardzo dobre. Lepsze niż te nasze tradycyjne z kapusty kiszonej.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                  Gulasz z kopytkami

                                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                  Atletyczny kurczak

                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                  Tatar ze śledzia
                                  Przepis 13

                                  Tatar ze śledzia

                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                  Przysmak młodości Przepis 137

                                  Przysmak młodości

                                  Kanapka idealna!

                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                  Corpus delicti końca lata

                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                  Pizza godna królów

                                  tvnpix