zamknij

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zadowolą każdego łasucha
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z farszem z grzybów i kapusty

Składniki

  • 70 g suszonych grzybów
  • 150 g świeżej kapusty białej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g wędzonego boczku
0
14

Sposób przygotowania:

Farsz:

  • Obraną cebulę i czosnek pokrój w paski, kapustę drobno poszatkuj.
  • Namoczone grzyby ugotuj w bulionie wraz z cebulą, czosnkiem i kapustą, całość odcedź.
  • Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
  • Kiedy będzie miękka, dodaj grzyby i smaż kilka minut. Przestudzony farsz dopraw solą i pieprzem.


Ciasto:

  • Używając malaksera, wyrób mąkę z mlekiem, żółtkami, olejem i solą na elastyczne ciasto.
  • Masę podziel na 3 części - jedną przygotuj do rozwałkowania, pozostałe przykryj miseczką, by nie obeschły.
  • Szklanką powykrawaj kółka. Na każde nakładaj łyżeczkę farszu, a następnie połącz brzegi i delikatnie pozalepiaj.
  • Tak przygotowane pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.
  • Gotuj pierogi w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju.
  • Od chwili wypłynięcia odlicz 3 minuty i wyciągnij pierogi łyżką cedzakową.
  • Układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką i skwarkami z boczku.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Farsz, gdy jest za rzadki należy odparować na mniejszym ogniu . Dodanie na koniec całego jajka i energiczne wymieszanie, sprawi,że farsz będzie bardziej ścisły i smaczniejszy.Niektórzy zamiast jajka dodają nieco bułki tartej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Chyba proporcje do ciasta są źle podane. Przy dwóch szklankach mąki, szklance mleka, jeszcze olej i zółtka, to robi się z tego ciapa!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Na ile to porcji jest?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              3 szklanki mąki do tego przepisu i wychodzi 90 - 100 pierogów

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wypróbowałam. Ciasto twarde. Farsz - ciapcia. Dodałabym pół na pól kiszonej , byłaby mniejsza ciapa

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.
                          • rozwiń

                          Witam.
                          Dziękuję za radę , Od 30 lat robie pierogi i zawsze porządnie odciaskam i grzyby i kapustę , następnie podsmażam . Niestety jeśli chodzi o kapustę świerzą zawsze jest ciapowata ,nawet po porządnym podsmażeniu. Pozdrawiam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wypróbowałam, bardzo, bardzo dobre. Lepsze niż te nasze tradycyjne z kapusty kiszonej.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                  Burgery z musztardą i boczkiem

                                  W klimacie amerykańskiego baru

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                  Grillowany ser halloumi

                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                  Harira by Joseph Seeletso
                                  Przepis 61

                                  Harira by Joseph Seeletso

                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                  Sarna w wielkim mieście

                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                  Krem z brokułów z łososiem

                                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                  Szaszłyki wyborne

                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                  tvnpix