zamknij

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zadowolą każdego łasucha
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pierogi z farszem z grzybów i kapusty

Składniki

  • 70 g suszonych grzybów
  • 150 g świeżej kapusty białej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g wędzonego boczku
0
14

Sposób przygotowania:

Farsz:

  • Obraną cebulę i czosnek pokrój w paski, kapustę drobno poszatkuj.
  • Namoczone grzyby ugotuj w bulionie wraz z cebulą, czosnkiem i kapustą, całość odcedź.
  • Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, przesmaż kapustę z cebulą i czosnkiem.
  • Kiedy będzie miękka, dodaj grzyby i smaż kilka minut. Przestudzony farsz dopraw solą i pieprzem.


Ciasto:

  • Używając malaksera, wyrób mąkę z mlekiem, żółtkami, olejem i solą na elastyczne ciasto.
  • Masę podziel na 3 części - jedną przygotuj do rozwałkowania, pozostałe przykryj miseczką, by nie obeschły.
  • Szklanką powykrawaj kółka. Na każde nakładaj łyżeczkę farszu, a następnie połącz brzegi i delikatnie pozalepiaj.
  • Tak przygotowane pierogi ułóż na oprószonej mąką desce.
  • Gotuj pierogi w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju.
  • Od chwili wypłynięcia odlicz 3 minuty i wyciągnij pierogi łyżką cedzakową.
  • Układaj na podgrzanym półmisku, polewając zrumienioną na oleju cebulką i skwarkami z boczku.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Farsz, gdy jest za rzadki należy odparować na mniejszym ogniu . Dodanie na koniec całego jajka i energiczne wymieszanie, sprawi,że farsz będzie bardziej ścisły i smaczniejszy.Niektórzy zamiast jajka dodają nieco bułki tartej.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Chyba proporcje do ciasta są źle podane. Przy dwóch szklankach mąki, szklance mleka, jeszcze olej i zółtka, to robi się z tego ciapa!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Na ile to porcji jest?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              3 szklanki mąki do tego przepisu i wychodzi 90 - 100 pierogów

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wypróbowałam. Ciasto twarde. Farsz - ciapcia. Dodałabym pół na pól kiszonej , byłaby mniejsza ciapa

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • Ja może poradzę, kapustę trzeba wrzucić na patelnię i tylko chwilę przesmażyć razem z cebulą i czosnkiem, a ugotowane grzyby porządnie odcisnąć, Przesmażać to wszystko krótko, żeby było widać poszczególne składniki.
                          • rozwiń

                          Witam.
                          Dziękuję za radę , Od 30 lat robie pierogi i zawsze porządnie odciaskam i grzyby i kapustę , następnie podsmażam . Niestety jeśli chodzi o kapustę świerzą zawsze jest ciapowata ,nawet po porządnym podsmażeniu. Pozdrawiam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wypróbowałam, bardzo, bardzo dobre. Lepsze niż te nasze tradycyjne z kapusty kiszonej.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                  Przepis 66

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                  Sarna w wielkim mieście

                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                  Puszyste ego Przepis 14

                                  Puszyste ego

                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                                  Kaczka pływaczka

                                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                                  tvnpix