zamknij

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Joanna  Jakubiuk
Autor przepisu:
Klasyk wiecznie smaczny
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Joanna JakubiukPierogi z kapustą i grzybami można podsmażyć

Składniki

  • 400 g  mąki pszennej (typ 550)
  • około 150 ml  ciepłej wody
  •  szczypta soli
  • 1 jajko ( opcjonalnie)
  • 800 g  kiszonej kapusty
  • 2  średnie cebule
  •  sól, czarny pieprz
  •  jagody jałowca
  •  olej
0
5

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę przesiej do miski. Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki. Ciasto  chwilę wyrabiaj aby  było gładkie i elastyczne. Zawiń je w  lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.

Farsz:

  • Grzyby suszone opłucz. Zalej wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj w wodzie w której się moczyły. Odcedź, ale wywar zachowaj.
  • Kapustę mocno odciśnij i drobno posiekaj. Przesmaż kapustę na niewielkiej ilości oleju. Podlewaj ją co jakiś czas wywarem z gotowania grzybów. Wszystkie płyny muszą dobrze odparować i kapusta powinna być prawie sucha.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Grzyby drobno posiekaj i także dodaj do kapusty. Wymieszaj farsz, dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i utłuczonymi w moździerzu jagodami jałowca. Odstaw na godzinę żeby smaki się dobrze połączyły.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas  dodaj jej  trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto.
  • Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż sporą ilość farszu. Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między  jego brzegi. Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.
  • Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia. Podaj polane smażoną cebulą lub podsmażone na złoty kolor.
Galeria foto (4)

Pierogi z kapustą i grzybami

  • Do ciasta można dodac jajko - będzie bardziej spoiste
    Do ciasta można dodac jajko - będzie bardziej spoiste(1 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Jeśli kapusta kiszona będzie zbyt kwaśna można ją przepłukać obficie pod bieżącą wodą na sicie i odcisnąć
    Jeśli kapusta kiszona będzie zbyt kwaśna można ją przepłukać obficie pod bieżącą wodą na sicie i odcisnąć(2 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Nakładaj farsz tylko na środek placuszka - wtedy porządnie skleisz pieroga
    Nakładaj farsz tylko na środek placuszka - wtedy porządnie skleisz pieroga(3 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z kapustą i grzybami  można podsmażyć
    Pierogi z kapustą i grzybami można podsmażyć(4 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk

Wskazówki:

  • Smak farszu można wzbogacić dodając posiekane prażone orzechy włoskie.
  • Suszone grzyby można zastąpić smażonymi pieczarkami.
  • Jeśli kapusta kiszona będzie zbyt kwaśna można ją przepłukać obficie pod bieżącą wodą na sicie lub pogotować przez kilkanaście minut we wrzącej wodzie.
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pierogi z kapustą i grzybami bez grzybów.hehe

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość


      Są, są, w opisie, należy je zamoczyć dzień wcześniej i ugotować itd...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          nie ma grzybow w składnikach :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              tvnpix