Pierogi z kapustą i grzybami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Joanna Jakubiuk
Klasyk wiecznie smaczny
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Składniki
- 400 g mąki pszennej (typ 550)
- około 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 jajko ( opcjonalnie)
- 800 g kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- sól, czarny pieprz
- jagody jałowca
- olej
0
5
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę przesiej do miski. Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiaj aby było gładkie i elastyczne. Zawiń je w lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.
Farsz:
- Grzyby suszone opłucz. Zalej wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj w wodzie w której się moczyły. Odcedź, ale wywar zachowaj.
- Kapustę mocno odciśnij i drobno posiekaj. Przesmaż kapustę na niewielkiej ilości oleju. Podlewaj ją co jakiś czas wywarem z gotowania grzybów. Wszystkie płyny muszą dobrze odparować i kapusta powinna być prawie sucha.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty. Grzyby drobno posiekaj i także dodaj do kapusty. Wymieszaj farsz, dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i utłuczonymi w moździerzu jagodami jałowca. Odstaw na godzinę żeby smaki się dobrze połączyły.
- Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas dodaj jej trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto.
- Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż sporą ilość farszu. Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi. Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.
- Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia. Podaj polane smażoną cebulą lub podsmażone na złoty kolor.
Pierogi z kapustą i grzybami
Do ciasta można dodac jajko - będzie bardziej spoiste(1 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk Jeśli kapusta kiszona będzie zbyt kwaśna można ją przepłukać obficie pod bieżącą wodą na sicie i odcisnąć(2 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk Nakładaj farsz tylko na środek placuszka - wtedy porządnie skleisz pieroga(3 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk Pierogi z kapustą i grzybami można podsmażyć(4 z 4) Fot. Joanna Jakubiuk
Wskazówki:
- Smak farszu można wzbogacić dodając posiekane prażone orzechy włoskie.
- Suszone grzyby można zastąpić smażonymi pieczarkami.
- Jeśli kapusta kiszona będzie zbyt kwaśna można ją przepłukać obficie pod bieżącą wodą na sicie lub pogotować przez kilkanaście minut we wrzącej wodzie.
Komentarze (3)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Pierogi z kapustą i grzybami bez grzybów.hehe
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Są, są, w opisie, należy je zamoczyć dzień wcześniej i ugotować itd...
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
nie ma grzybow w składnikach :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.