zamknij

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i wędzonym boczkiem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Joanna  Jakubiuk
Autor przepisu:
Wyraziste w smaku
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Joanna JakubiukPierogi z kaszą gryczaną

Składniki

  • 400 g  mąki pszennej (typ 550)
  • około 150 ml  ciepłej wody
  •  szczypta soli
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 250 g  tłustego twarogu wiejskiego
  • 2  średnie cebule
  • 200 g  wędzonego boczku
  •  sól, pieprz
  •  olej
0
11

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Mąkę przesiej do miski. Większą część wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę ( można także wbić jajko) i wszystko razem mieszając zagnieć ciasto dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiaj, aby  było gładkie i elastyczne. Zawiń je w  lnianą ściereczkę i odłóż na kilkanaście minut żeby „odpoczęło”.

Farsz:

  • Kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Obrane cebule i boczek pokrój w średnią kostkę. Usmaż na oleju.
  • Jedną połowę  dodaj do kaszy, drugą odłóż do okraszenia gotowych już pierogów. Wymieszaj farsz ,dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem  Odstaw na godzinę żeby smaki się dobrze połączyły.
  • Ciasto rozwałkuj cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas  dodaj jej  trochę i jeszcze przez chwilę zagniataj ciasto.
  • Następnie wytnij krążki pożądanej wielkości, nałóż  sporą ilość farszu. Połącz krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między  jego brzegi. Mocno zlepiaj, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć.
  • Gotuj pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami  z wędzonego boczku i cebuli.
Galeria foto (5)

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i wędzonym boczkiem

  • Przygotuj ugotowaną kaszę, odciśnięty twaróg i podsmażoną cebulkę z boczkiem
    Przygotuj ugotowaną kaszę, odciśnięty twaróg i podsmażoną cebulkę z boczkiem(1 z 5) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Do ciasta można dodac jajko - będzie bardziej spoiste
    Do ciasta można dodac jajko - będzie bardziej spoiste(2 z 5) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi można robić z małych kawałeczków ciasta rozwałkowywanych na placuszki
    Pierogi można robić z małych kawałeczków ciasta rozwałkowywanych na placuszki(3 z 5) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Z nadzienia formuj kulki wielkości orzecha włoskiego
    Z nadzienia formuj kulki wielkości orzecha włoskiego(4 z 5) Fot. Joanna Jakubiuk
  • Pierogi z kaszą gryczaną podawaj z zarumienioną cebulką
    Pierogi z kaszą gryczaną podawaj z zarumienioną cebulką(5 z 5) Fot. Joanna Jakubiuk

Pierogi z kaszą  można podawać  także:

  • polane kwaśną śmietaną i oprószone świeżo mielonym czarnym pieprzem
  • polane klarowanym masłem
  • podsmażone z złoto na maśle

Warianty farszu:

  • kasza gryczana ze skwarkami czyli mazurskie pierogi z hreczką i ze skrzeczkami
  • kasza gryczana, twaróg i świeża mięta
Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam, przepis jest tak mniej więcej na jaką ilość pierogów? potrzebuję zrobić ok 70 szt.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pierogi wyszły wspaniałe! Dziękuję za przepis.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          tvnpix