zamknij

Pierogi z makiem i bakaliami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Tym razem na słodko
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pierogi z makiem i bakaliami
Autor: DDTVN Świąteczne przepisy Ani Starmach

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Masa: makowa
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g mielonego maku
  • garść orzechów włoskich
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki  miodu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Mak zagotuj w mleku, odcedź.
  • W garnku rozpuść masło, dodaj miód, mak i drobno posiekane bakalie, wymieszaj i smaż podgrzewaj przez kilka minut. Ostudź.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj krótko, a następnie cienko rozwałkuj.
  • Kieliszkiem/szklanką wycinaj kółka na środku każdego z nich połóż łyżkę farszu, zlepiaj starannie i gotuj przez kilka minut we wrzątku. Podawaj ze słodką śmietaną.

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix