zamknij

Pierogi z mięsem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pierogi pieczone
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  •  Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Rozpuść masło na patelni i zeszklij lekko cebulę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
  • Po chwili dodaj mięso i smaży ok. 10 minut często mieszając.
  • Odstaw farsz na czas przygotowywania ciasta.
  • Rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki, wlej powoli podgrzane (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • Wymieszaj przesianą mąkę z solą, uformuj kopiec i zrób w nim wgłębienie.
  • Nalej do środka rozczyn drożdżowy i wymieszaj.
  • Następnie cały czas mieszając dodawaj żółtka i masło.
  • Wyrób ciasto, aż powstanie jednolita masa, nieklejąca się do rąk.
  • Uformuj z ciasta kulę, zakryj wilgotną, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Rozwałkuj ciasto cienko i wycinaj z niego koła średnicy 8cm.
  • Nakładaj na każde kółko po1-2 łyżki farszu i sklejaj ciasto zamykając szczelnie farsz w środku.
  • Surowe pierogi ułóż na blasze w niewielkich odstępach i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika na 30 minut . Po upieczeniu podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix