zamknij

Pierogi z mięsem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pierogi pieczone
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  •  Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Rozpuść masło na patelni i zeszklij lekko cebulę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
  • Po chwili dodaj mięso i smaży ok. 10 minut często mieszając.
  • Odstaw farsz na czas przygotowywania ciasta.
  • Rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki, wlej powoli podgrzane (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • Wymieszaj przesianą mąkę z solą, uformuj kopiec i zrób w nim wgłębienie.
  • Nalej do środka rozczyn drożdżowy i wymieszaj.
  • Następnie cały czas mieszając dodawaj żółtka i masło.
  • Wyrób ciasto, aż powstanie jednolita masa, nieklejąca się do rąk.
  • Uformuj z ciasta kulę, zakryj wilgotną, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Rozwałkuj ciasto cienko i wycinaj z niego koła średnicy 8cm.
  • Nakładaj na każde kółko po1-2 łyżki farszu i sklejaj ciasto zamykając szczelnie farsz w środku.
  • Surowe pierogi ułóż na blasze w niewielkich odstępach i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika na 30 minut . Po upieczeniu podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix