zamknij

Pierogi z mięsem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pierogi pieczone
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  •  Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Rozpuść masło na patelni i zeszklij lekko cebulę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
  • Po chwili dodaj mięso i smaży ok. 10 minut często mieszając.
  • Odstaw farsz na czas przygotowywania ciasta.
  • Rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki, wlej powoli podgrzane (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • Wymieszaj przesianą mąkę z solą, uformuj kopiec i zrób w nim wgłębienie.
  • Nalej do środka rozczyn drożdżowy i wymieszaj.
  • Następnie cały czas mieszając dodawaj żółtka i masło.
  • Wyrób ciasto, aż powstanie jednolita masa, nieklejąca się do rąk.
  • Uformuj z ciasta kulę, zakryj wilgotną, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Rozwałkuj ciasto cienko i wycinaj z niego koła średnicy 8cm.
  • Nakładaj na każde kółko po1-2 łyżki farszu i sklejaj ciasto zamykając szczelnie farsz w środku.
  • Surowe pierogi ułóż na blasze w niewielkich odstępach i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika na 30 minut . Po upieczeniu podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix