zamknij

Pierogi z mięsem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pierogi pieczone
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  •  Nadzienie:
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko
0
0

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i posiekaj drobno.
  • Rozpuść masło na patelni i zeszklij lekko cebulę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
  • Po chwili dodaj mięso i smaży ok. 10 minut często mieszając.
  • Odstaw farsz na czas przygotowywania ciasta.
  • Rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki, wlej powoli podgrzane (nie gorące) mleko i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • Wymieszaj przesianą mąkę z solą, uformuj kopiec i zrób w nim wgłębienie.
  • Nalej do środka rozczyn drożdżowy i wymieszaj.
  • Następnie cały czas mieszając dodawaj żółtka i masło.
  • Wyrób ciasto, aż powstanie jednolita masa, nieklejąca się do rąk.
  • Uformuj z ciasta kulę, zakryj wilgotną, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Rozwałkuj ciasto cienko i wycinaj z niego koła średnicy 8cm.
  • Nakładaj na każde kółko po1-2 łyżki farszu i sklejaj ciasto zamykając szczelnie farsz w środku.
  • Surowe pierogi ułóż na blasze w niewielkich odstępach i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika na 30 minut . Po upieczeniu podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix