zamknij

Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Wspomnienie jesieni zamknięte w cienkim cieście
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East NewsAnia Starmach w kuchni DDTVN

Składniki

  • 350 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 400 g suszonych śliwek
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • odrobina skórki otartej z cytryny
0
3

Sposób przygotowania:

 

  • Wodę zagotuj z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny, rozkrojoną wanilią, dodaj śliwki i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  • Po tym czasie odcedź owoce i pozbądź się przypraw. Śliwki drobno pokrój.
  • Z mąki usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej tam wodę i zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Przełóż je do miski i przykryj ściereczką.
  • Odrywaj po kawałku ciasta, wałkuj je cienko.
  • Używając np. kieliszka do wina wykrawaj małe okręgi, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i zlepiaj dokładnie. Gotuj około 5 minut.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix