zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pierogi z truskawkami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
danuta_piecyk
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: danusia-piecyk.blogspot.comPierogi z truskawkami

Składniki

  • 1 jajko
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 700 g truskawek
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
0
18

Sposób przygotowania:

  • CIASTO: Do miski dodać jajko, szczyptę soli. Ubić z letnią wodą
  • Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ubite jajko z wodą, zagnieść ciasto. Wyrobić dobrze ciasto na stolnicy
  • Do wyrobionego ciasta dodać masło i jeszcze raz wszystko wyrobić. Ciasto nakryć ściereczką, aby nie wysychało, odstawić na 30 minut
  • Następnie ciasto wałkować i wykroić specjalną foremką do pierogów
  • NADZIENIE: Truskawki umyć, odsączyć, usunąć szypułki
  • Na każdym krążku z ciasta, położyć po jednej truskawce, dobrze zlepiać
  • Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować 3 minuty, od wypłynięcia pierogów na wierzch
  • POLEWA: Połowę truskawek włożyć do miksera, wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, zmiksować
  • Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać polewą truskawkową

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wygląda smakowicie..............

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pyszne pierożki, gotowałam i polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          to prawda przepis na 6 +

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              świetne, polecam !

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  pięknie wyglądają ! ma Pani talent kulinarny !

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      danuta_piecyk
                      danuta_piecyk

                      Wielkie dzięki

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          smacznie sie prezentują :-)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              dziękuję

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  danuta_piecyk
                                  danuta_piecyk

                                  dziękuję

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Zupa tajska Kasi Klich
                                      Przepis 14

                                      Zupa tajska Kasi Klich

                                      Ogień w gardle!

                                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                      Pomidorki z karmelem i lodami

                                      Deserowa wersja pomidora

                                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                      Sałatka z marynowanymi grzybami

                                      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                      Szaszłyki wyborne

                                      Nie tylko na sezon grillowy

                                      Champion cyklistów Przepis 16

                                      Champion cyklistów

                                      Niebanalna szarlotka

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                      Przepis 22

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                      Podany na delikatnym puree

                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                      tvnpix