zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pierogi z truskawkami pieprzem i ziołami zakrapiane

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
slodki kompromis pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do Kulinarnego Blogu Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.slodki-kompromisPierogi z truskawkami pieprzem i ziołami zakrapiane

Składniki

  • 400g mąki
  • 1/2 laski wanilii
  • 3/4 szklanki octu balsamicznego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 5 łodyg rabarbaru
  • odrobina pieprzu
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g twarogu
  • 500g truskawek
  • ok 1 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka  masła (do sosu rabarbarowego)
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ciasto - mąkę pszenną wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy trochę wrzącej wody i zagniatamy, uwaga można się poparzyć, woda musi być wrząca, próbowałam robić cisto z jedynie ciepłą wodą, jednak to wrzątek zapewnia doskonałość ciasta. Wodę dolewamy stopniowo, tyle ile zabierze mąka, gdy ciasto da się już połączyć w kulę, odstawiamy wodę
  • Teraz zagniatamy, delikatnie ale z wyczuciem....sprawdzamy czy aby na pewno jest sprężyste...;)
  • Na czas przygotowania farszu, ciasto przykrywamy ciepłą miską
  • Farsz - truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg, rozmaryn i miętę siekamy, dodajemy do farszu, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (niezbyt dużo) i ok 2 łyżkami cukru pudru. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy
  • Na podsypanej, odrobiną mąki, stolnicy, rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek, wycinany kółka lub kwadraty (wtedy wyjdą Wam trójkątne pierogi) na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i ....zawijamy niczym ten świstak sreberka ;) dokładnie zlepiając brzegi
  • W dużym garnku gotujemy lekko osolona wodę, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia
  • Sos - rabarbaru nie obieramy, młodych łodyg nie trzeba pozbawiać tych zmysłowo różowawych osłonek, kroimy w niewielki kawałki, takie wielkości cukierka
  • Na patelnie z masłem wsypujemy brązowy cukier i czekamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojony rabarbar, wyłuskane ziarenka z 1/2 laski wanilii, dodajemy również laskę, podrzucamy całość na patelni, chwile karmelizujemy i dolewamy ocet balsamiczny, tyle żeby lekko zakryć owoce, chwile smażymy, przed podaniem usuwamy laskę wanilii, i od razu polewamy sosem porcje pierogów
  • Przed podaniem oprószamy pierogi cukrem pudrem Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix