zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pierogi z truskawkami pieprzem i ziołami zakrapiane

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
slodki kompromis pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do Kulinarnego Blogu Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: www.slodki-kompromisPierogi z truskawkami pieprzem i ziołami zakrapiane

Składniki

  • 400g mąki
  • 1/2 laski wanilii
  • 3/4 szklanki octu balsamicznego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 5 łodyg rabarbaru
  • odrobina pieprzu
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g twarogu
  • 500g truskawek
  • ok 1 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka  masła (do sosu rabarbarowego)
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ciasto - mąkę pszenną wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wlewamy trochę wrzącej wody i zagniatamy, uwaga można się poparzyć, woda musi być wrząca, próbowałam robić cisto z jedynie ciepłą wodą, jednak to wrzątek zapewnia doskonałość ciasta. Wodę dolewamy stopniowo, tyle ile zabierze mąka, gdy ciasto da się już połączyć w kulę, odstawiamy wodę
  • Teraz zagniatamy, delikatnie ale z wyczuciem....sprawdzamy czy aby na pewno jest sprężyste...;)
  • Na czas przygotowania farszu, ciasto przykrywamy ciepłą miską
  • Farsz - truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę twaróg, rozmaryn i miętę siekamy, dodajemy do farszu, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (niezbyt dużo) i ok 2 łyżkami cukru pudru. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy
  • Na podsypanej, odrobiną mąki, stolnicy, rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek, wycinany kółka lub kwadraty (wtedy wyjdą Wam trójkątne pierogi) na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i ....zawijamy niczym ten świstak sreberka ;) dokładnie zlepiając brzegi
  • W dużym garnku gotujemy lekko osolona wodę, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia
  • Sos - rabarbaru nie obieramy, młodych łodyg nie trzeba pozbawiać tych zmysłowo różowawych osłonek, kroimy w niewielki kawałki, takie wielkości cukierka
  • Na patelnie z masłem wsypujemy brązowy cukier i czekamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojony rabarbar, wyłuskane ziarenka z 1/2 laski wanilii, dodajemy również laskę, podrzucamy całość na patelni, chwile karmelizujemy i dolewamy ocet balsamiczny, tyle żeby lekko zakryć owoce, chwile smażymy, przed podaniem usuwamy laskę wanilii, i od razu polewamy sosem porcje pierogów
  • Przed podaniem oprószamy pierogi cukrem pudrem Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix