zamknij

Pierożki dyniowe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sezonowe pierogi na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Przepis na życie"Pierożki dyniowe

Składniki

  •  starty parmezan
  •  bazylia
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 ml gęstej śmietany
  • 1 żółko
  •  posiekana świeża szałwia
  •  posiekana bazylia
  •  ciasto:
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  •  Farsz:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 50 g posiekanej szynki parmeńskiej
  • 20 ml  oliwy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Do piekarnika włóż dynię na natłuszczoną blachę. Zapiekaj około 1 h, aż będzie miękka.
  • Przygotowanie ciasta: przesiej mąkę, dodaj sól, w mące zrób dołek do którego wrzucisz jajka i oliwę.
  • Zagnieć składniki i rozgnieć na gładką masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
  • Podziel ciasto na 4 części i przepuść przez maszynkę do makaronu, tnij na opaski około 12 cm.
  • Jeżeli nie masz maszynki rozwałkuj ciasto wałkiem.
  • Farsz: miąższ dyni przełóż do miski, ucieraj, dodaj szynkę parmeńską, parmezan, bazylię, szałwię, żółtko i śmietanę.
  • Zrób pierożki maszynką lub ręcznie.
  • Do garnka z gotującą, posoloną wodą, dodaj oliwę.
  • Gotuj około 6 min. Odcedź. Do stopionego masła dodaj czosnek po dłuższym czasie wyjmij go.
  • Dodaj posiekaną bazylię. Mieszaj pierożki z sosem.
  • Praż pestki dyni na złoty kolor, posól i ułóż wokół pierożków.

Przepis z serialu "Przepis na życie"

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

tvnpix