zamknij

Pierożki dyniowe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sezonowe pierogi na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: "Przepis na życie"Pierożki dyniowe

Składniki

  •  starty parmezan
  •  bazylia
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 ml gęstej śmietany
  • 1 żółko
  •  posiekana świeża szałwia
  •  posiekana bazylia
  •  ciasto:
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  •  Farsz:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 50 g posiekanej szynki parmeńskiej
  • 20 ml  oliwy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Do piekarnika włóż dynię na natłuszczoną blachę. Zapiekaj około 1 h, aż będzie miękka.
  • Przygotowanie ciasta: przesiej mąkę, dodaj sól, w mące zrób dołek do którego wrzucisz jajka i oliwę.
  • Zagnieć składniki i rozgnieć na gładką masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
  • Podziel ciasto na 4 części i przepuść przez maszynkę do makaronu, tnij na opaski około 12 cm.
  • Jeżeli nie masz maszynki rozwałkuj ciasto wałkiem.
  • Farsz: miąższ dyni przełóż do miski, ucieraj, dodaj szynkę parmeńską, parmezan, bazylię, szałwię, żółtko i śmietanę.
  • Zrób pierożki maszynką lub ręcznie.
  • Do garnka z gotującą, posoloną wodą, dodaj oliwę.
  • Gotuj około 6 min. Odcedź. Do stopionego masła dodaj czosnek po dłuższym czasie wyjmij go.
  • Dodaj posiekaną bazylię. Mieszaj pierożki z sosem.
  • Praż pestki dyni na złoty kolor, posól i ułóż wokół pierożków.

Przepis z serialu "Przepis na życie"

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

tvnpix