zamknij

Pierożki dyniowe

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sezonowe pierogi na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Przepis na życie"Pierożki dyniowe

Składniki

  •  starty parmezan
  •  bazylia
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 g masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 ml gęstej śmietany
  • 1 żółko
  •  posiekana świeża szałwia
  •  posiekana bazylia
  •  ciasto:
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  •  Farsz:
  • 400 g miąższu z dyni
  • 50 g posiekanej szynki parmeńskiej
  • 20 ml  oliwy
0
0

Sposób przygotowania:

  • Do piekarnika włóż dynię na natłuszczoną blachę. Zapiekaj około 1 h, aż będzie miękka.
  • Przygotowanie ciasta: przesiej mąkę, dodaj sól, w mące zrób dołek do którego wrzucisz jajka i oliwę.
  • Zagnieć składniki i rozgnieć na gładką masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
  • Podziel ciasto na 4 części i przepuść przez maszynkę do makaronu, tnij na opaski około 12 cm.
  • Jeżeli nie masz maszynki rozwałkuj ciasto wałkiem.
  • Farsz: miąższ dyni przełóż do miski, ucieraj, dodaj szynkę parmeńską, parmezan, bazylię, szałwię, żółtko i śmietanę.
  • Zrób pierożki maszynką lub ręcznie.
  • Do garnka z gotującą, posoloną wodą, dodaj oliwę.
  • Gotuj około 6 min. Odcedź. Do stopionego masła dodaj czosnek po dłuższym czasie wyjmij go.
  • Dodaj posiekaną bazylię. Mieszaj pierożki z sosem.
  • Praż pestki dyni na złoty kolor, posól i ułóż wokół pierożków.

Przepis z serialu "Przepis na życie"

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

tvnpix