zamknij

Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Delikatne mięso z pikantną salsą
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Hyatt RegencyPierś kurczaka Kukurydzianego w miodzie salsą mango

Składniki

  • 4  piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą
  • 2  słodkie ziemniaki
  • 1  mango
  • 0,1 kg imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 papryki chili
  • 0,50 g kolendry
  • 6 gałązek tymianku
  • 0,1 kg miodu Łazienki Gold
  • 20 g masła
  • 0,1 kg oliwy
  • 0,2 l czerwonego wina
  • 0,2 l białego słodkiego wina
  • 0,1 l bulionu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka oczyść, umyj, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, następnie usmaż z każdej ze stron  i pomaluj miodem. Wstaw do pieca nagrzanego do 95 stopni na 10 minut.
  • Na patelni po usmażeniu kurczaka przesmaż jedną posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku, zalej czerwonym winem oraz octem balsamicznym.
  • Gotuj do odparowania płynu, następnie dodaj 0,1 litra bulionu i powoli gotuj. Następnie dodaj 20 gr masła i 20 gr miodu i podgrzewaj do momentu uzyskania konsystencji sosu.
  • Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w talarki o grubości 1 cm. W naczyniu zalej bulionem warzywnym, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili. Wstaw do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Salsa mango:

  • Mango obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na patelni. Następnie dodaj chili, białe słodkie wino i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolędre.
  • Na talerzu ułóż słodkie ziemniaki, na nich pierś z kurczka. Wszystko polej sosem i salsą mango, udekoruj listkami kolędry i gałązkami tymianku.

***

Kurczaki kukurydziane są karmione kukurydzą i ich mięso ma żółtą barwe a do tego jest bardziej aromatyczne.

Pamiętajmy, żeby dobrze zarządzać czasem podczas przygotowywania. To danie jesteś w stanie przygotować w ciągu gotowania słodkich ziemniaków. Potrzebujesz zaledwie 2 minuty na nałożenie potrawy i udekorowanie jej na talerzu.

***
Autorem przepisu jest Volker Muehrer, szef kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt w Warszawie. Stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór lekkich dań przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników.

Hyatt Łazienki Gold to miód pochodzący z pasieki na dachu hotelu Hyatt w samym centrum Warszawy. Miód przeszedł pomyślnie wszystkie testy w laboratorium i moze być bez przeszkód podawany gościom.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawe połaczenia smakowe jak dla piersi z kurczaka,wprawdzie wszystko już kupiłam w Lidlu więc biorę się za gotowanie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix