zamknij

Pierś kurczaka kukurydzianego w miodzie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Delikatne mięso z pikantną salsą
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Hyatt RegencyPierś kurczaka Kukurydzianego w miodzie salsą mango

Składniki

  • 4  piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą
  • 2  słodkie ziemniaki
  • 1  mango
  • 0,1 kg imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 papryki chili
  • 0,50 g kolendry
  • 6 gałązek tymianku
  • 0,1 kg miodu Łazienki Gold
  • 20 g masła
  • 0,1 kg oliwy
  • 0,2 l czerwonego wina
  • 0,2 l białego słodkiego wina
  • 0,1 l bulionu
0
6

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka oczyść, umyj, przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, następnie usmaż z każdej ze stron  i pomaluj miodem. Wstaw do pieca nagrzanego do 95 stopni na 10 minut.
  • Na patelni po usmażeniu kurczaka przesmaż jedną posiekaną szalotkę i jeden ząbek czosnku, zalej czerwonym winem oraz octem balsamicznym.
  • Gotuj do odparowania płynu, następnie dodaj 0,1 litra bulionu i powoli gotuj. Następnie dodaj 20 gr masła i 20 gr miodu i podgrzewaj do momentu uzyskania konsystencji sosu.
  • Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w talarki o grubości 1 cm. W naczyniu zalej bulionem warzywnym, dodaj posiekany imbir, czosnek i chili. Wstaw do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Salsa mango:

  • Mango obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na patelni. Następnie dodaj chili, białe słodkie wino i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną kolędre.
  • Na talerzu ułóż słodkie ziemniaki, na nich pierś z kurczka. Wszystko polej sosem i salsą mango, udekoruj listkami kolędry i gałązkami tymianku.

***

Kurczaki kukurydziane są karmione kukurydzą i ich mięso ma żółtą barwe a do tego jest bardziej aromatyczne.

Pamiętajmy, żeby dobrze zarządzać czasem podczas przygotowywania. To danie jesteś w stanie przygotować w ciągu gotowania słodkich ziemniaków. Potrzebujesz zaledwie 2 minuty na nałożenie potrawy i udekorowanie jej na talerzu.

***
Autorem przepisu jest Volker Muehrer, szef kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt w Warszawie. Stworzył wyjątkowe kobiece menu „Zdrowa Równowaga”, które oferuje wybór lekkich dań przygotowanych ze zdrowych, najwyższej jakości składników.

Hyatt Łazienki Gold to miód pochodzący z pasieki na dachu hotelu Hyatt w samym centrum Warszawy. Miód przeszedł pomyślnie wszystkie testy w laboratorium i moze być bez przeszkód podawany gościom.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ciekawe połaczenia smakowe jak dla piersi z kurczaka,wprawdzie wszystko już kupiłam w Lidlu więc biorę się za gotowanie.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      tvnpix