zamknij

Pierś kurczaka z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pascal Brodnicki poleca!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNPierś kurczaka z jabłkami

Składniki

  • 2 czerwone jabłka pokrojone w ósemki
  • 2 piersi kurczaka
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  •  sól, świeżo zmielony pieprz
  •  masło
  •  oliwa z oliwek
  •  cukier brązowy
  •  śmietana 30%
  •  drobno posiekane świeże listki rozmarynu z jednej gałązki
0
0
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa będzie już gorąca dodaj łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wrzuć szalotki. Smaż 2 – 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Do szalotki dorzuć jabłka i dodaj 1,5 łyżki brązowego cukru. Podsmaż wszystko, aż jabłka się skarmelizują, ale będą jeszcze jędrne. Zawartość patelni przełóż do miski.
  • Piersi z kurczaka posól i dopraw pieprzem. Ponownie na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Kiedy już będzie rozgrzana ułóż piersi kurczaka. Kurczaka smaż około 3 minut z każdej strony.
  • Odlej z patelni oliwę. Wlej na patelnię cydr. Kiedy cydr zacznie bulgotać, weź drewnianą łyżkę i odklej od patelni to, co przykleiło się do niej. Powstały sos zredukuj (odparuj) do połowy jego początkowej objętości. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj 4 łyżki śmietany 30%. Całość wymieszaj.
  • Na patelnię wrzuć ponownie już gotową szalotkę z jabłkami i wszystko delikatnie połącz mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodaj do potrawy posiekany rozmaryn.
  • Danie świetnie komponuje się z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Bon apetit!

Rady:
Pamiętaj, aby z jabłek usunąć gniazda nasienne. Nie obieraj ich ze skórki, ponieważ zawiera dużo witamin. Nie używaj do obracania kurczaka na patelni widelca lecz szczypiec. Jeśli przebijesz mięso ostrym narzędziem, straci swój sok i po usmażeniu może być twarde i suche. Pamiętaj, że śmietany nie wolno zagotować, bo się zważy. Tylko ją podgrzej.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mój Mąż nie lubi kurczaka ale stwierdził, że takiego może jeść :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Najlepsze danie z kurczaka jakie kiedykolwiek jadłam. 10/10! will cook again :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          tvnpix