zamknij

Pierś kurczaka z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Pascal Brodnicki poleca!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNPierś kurczaka z jabłkami

Składniki

  • 2 czerwone jabłka pokrojone w ósemki
  • 2 piersi kurczaka
  • 200 ml cydru jabłkowego
  • 2 szalotki pokrojone w piórka
  •  sól, świeżo zmielony pieprz
  •  masło
  •  oliwa z oliwek
  •  cukier brązowy
  •  śmietana 30%
  •  drobno posiekane świeże listki rozmarynu z jednej gałązki
0
0
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa będzie już gorąca dodaj łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wrzuć szalotki. Smaż 2 – 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Do szalotki dorzuć jabłka i dodaj 1,5 łyżki brązowego cukru. Podsmaż wszystko, aż jabłka się skarmelizują, ale będą jeszcze jędrne. Zawartość patelni przełóż do miski.
  • Piersi z kurczaka posól i dopraw pieprzem. Ponownie na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Kiedy już będzie rozgrzana ułóż piersi kurczaka. Kurczaka smaż około 3 minut z każdej strony.
  • Odlej z patelni oliwę. Wlej na patelnię cydr. Kiedy cydr zacznie bulgotać, weź drewnianą łyżkę i odklej od patelni to, co przykleiło się do niej. Powstały sos zredukuj (odparuj) do połowy jego początkowej objętości. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj 4 łyżki śmietany 30%. Całość wymieszaj.
  • Na patelnię wrzuć ponownie już gotową szalotkę z jabłkami i wszystko delikatnie połącz mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodaj do potrawy posiekany rozmaryn.
  • Danie świetnie komponuje się z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Bon apetit!

Rady:
Pamiętaj, aby z jabłek usunąć gniazda nasienne. Nie obieraj ich ze skórki, ponieważ zawiera dużo witamin. Nie używaj do obracania kurczaka na patelni widelca lecz szczypiec. Jeśli przebijesz mięso ostrym narzędziem, straci swój sok i po usmażeniu może być twarde i suche. Pamiętaj, że śmietany nie wolno zagotować, bo się zważy. Tylko ją podgrzej.

Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix