zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comPierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki Porto
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła klasycznego Lurpak
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżki jabłkowego octu winnego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
0
5

Sposób przygotowania:

  • W piekarniku ustaw opcję grillowania. Ustaw grzanie na 220C. Na środku włóż ruszt, a pod nim blachę. Z piersi kaczki zdejmij skórę. Posyp ją solą i pieprzem. Połóż mięso na ruszcie, częścią gdzie była skóra, do góry. Piecz około 10 minut.
  • Gdy będzie ładnie przypieczona z wierzchu, przełóż na drugą stronę i piecz jeszcze 3-4 minuty. Wyłącz piekarnik i otwórz, mięso zostaw w środku przykryte papierem do pieczenia. Brzoskwinie zalej wrzątkiem i pozostaw na 3 minuty.
  • Potem zalej wodą zimną i zostaw na minutę. Wyjmij, obierz ze skóry i podziel na ćwiartki. Masło sklaruj w rondelku i przelej na patelnię. Dodaj brzoskwinie, obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz porwany tymianek. Smaż razem około 5 minut.
  • Piersi z kaczki pokrój w plastry i wyłóż na talerze. Wokół ułóż brzoskwinie. Na patelnię po brzoskwiniach wlej Porto, jabłkowy ocet winny oraz ocet balsamiczny i gotuj na najwyższej mocy aby powstała gęsta konsystencja. Polej sosem kaczkę i podawaj. Smacznego.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jest ok, ale bez szału. Sos za bardzo octowy. Połączenie z brzoskwiniami sprawia, że danie jest ciut mdłe.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Cudownie wygląda, aż chce się polizać ekran:) Na pewno tak też smakuje!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Doskonałe połączenie - kaczka, soczyste brzoskwinie, wyrazisty sos. Pyszności.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

              Orzechowy gangster z Bronxu

              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

              Knedle ze śliwkami

              Przepis na słodki obiad

              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

              Pomidorki z karmelem i lodami

              Deserowa wersja pomidora

              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

              Kopytka Piotra Kucharskiego

              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

              tvnpix