zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
akosterna
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: czosnekwpomidorach.blogspot.comPierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

Składniki

  • 4 piersi z kaczki
  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki Porto
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła klasycznego Lurpak
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżki jabłkowego octu winnego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
0
5

Sposób przygotowania:

  • W piekarniku ustaw opcję grillowania. Ustaw grzanie na 220C. Na środku włóż ruszt, a pod nim blachę. Z piersi kaczki zdejmij skórę. Posyp ją solą i pieprzem. Połóż mięso na ruszcie, częścią gdzie była skóra, do góry. Piecz około 10 minut.
  • Gdy będzie ładnie przypieczona z wierzchu, przełóż na drugą stronę i piecz jeszcze 3-4 minuty. Wyłącz piekarnik i otwórz, mięso zostaw w środku przykryte papierem do pieczenia. Brzoskwinie zalej wrzątkiem i pozostaw na 3 minuty.
  • Potem zalej wodą zimną i zostaw na minutę. Wyjmij, obierz ze skóry i podziel na ćwiartki. Masło sklaruj w rondelku i przelej na patelnię. Dodaj brzoskwinie, obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz porwany tymianek. Smaż razem około 5 minut.
  • Piersi z kaczki pokrój w plastry i wyłóż na talerze. Wokół ułóż brzoskwinie. Na patelnię po brzoskwiniach wlej Porto, jabłkowy ocet winny oraz ocet balsamiczny i gotuj na najwyższej mocy aby powstała gęsta konsystencja. Polej sosem kaczkę i podawaj. Smacznego.

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jest ok, ale bez szału. Sos za bardzo octowy. Połączenie z brzoskwiniami sprawia, że danie jest ciut mdłe.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Cudownie wygląda, aż chce się polizać ekran:) Na pewno tak też smakuje!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Doskonałe połączenie - kaczka, soczyste brzoskwinie, wyrazisty sos. Pyszności.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              tvnpix