zamknij

Piersi z kurczaka w sosie porowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 3 Ilość porcji
kawalerodkuchni
Autor przepisu:
Z marchewkowymi kluskami
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
11komentarzy
Autor: kawalerodkuchniPiersi z kurczaka w sosie porowym z marchewkowymi kluskami

Składniki

  • 2  piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 6 szt marchewka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 por
  • szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
0
14

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka dokładnie umyj, odetnij tłuszcz. Przekrój wzdłuż na grube paski, następnie na duże kostki. Na rozgrzaną patelnie wyłóż kurczaka i smaż około 5 minut.
  • Na drugą większą patelnie dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebule w kostkę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Chwile podsmaż aby uzyskać ładny złoty kolor.
  • Wrzuć posiekanego w drobne plasterki pora (pokrój tylko jego białą część). Podsmaż 5 minut.
  • Dodaj naszego kurczaka, chwilę podsmażaj i dodaj śmietany wymieszanej z musztardą. Dodaj do smaku soli i pieprzu. Na koniec wsyp łyżeczkę cukru oraz posiekaną natkę pietruszki i około 10 minut duś na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
  • Wcześniej obrane, pokrojone w plasterki i ugotowane marchewki, mieszaj z mąką oraz jednym jajkiem. Ugnieć tak jak na zwykłe kluski. Formuj kuleczki i gotuj na osolonej wcześniej wodzie około 7 minut.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zle napisany nie zrozumialy przepis brak pora w sklanikach itd.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Przeczytaj jeszcze raz,ale tym razem ze zrozumieniem :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          anna_maria_zagorska

          Trochę pracochłonne danie ale pyszne. Polecam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Moglby ktos mi dokladniej wytlumaczyc jak zrobic te kluski marchewkowe?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przepyszne danie na szybki i prosty obiad!Polecam z ryżem

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Lubię tłuste potrawy, ale w tym przypadku śmietanka 30% to przesada. Następnym razem wezmę mniej tłustą, bo odchorowałam. Danie pyszne.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          bardzo, bardzo dobre - polecam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              pyszne :) do sosu dodałam troszkę gałki :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Proste, szybkie, bardzo smaczne danie. Naprawdę polecam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      bardzo dobre danie. Sos przepyszny. Polecam

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Śledzie Kasi Klich
                                          Przepis 34

                                          Śledzie Kasi Klich

                                          Śledź o korzennym posmaku

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                          Deser z mrożonych truskawek

                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                          Sarna w wielkim mieście

                                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          tvnpix