zamknij

Pikantne skrzydełka Basi Ritz

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wystrzałowa propozycja na imprezę i nie tylko!
Ugotowałem to!58
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
36komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pikantne skrzydełka Basi Ritz
Autor: 3tv/kulinarni.pl 3tv/ kulinarni.plPikantne skrzydełka Basi Ritz

Składniki

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 czubate łyżki sambal oelek
  • 2 łyżki  miodu
  • 10 łyżek  sosu sojowego
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • kilka  papryczek peperoncino
  • odrobina  sera
0
98

Ketchup, sambal oelek, miód, sos sojowy i oliwę umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników.  Skrzydełka kurczaka umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, dodać do marynaty, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową blaszce rozłożyć skrzydełka. Piec ok. 10-12 minut, obrócić na drugą stronę, piec przez następne ok. 10-12 minut.

Pikantny dodatek:

Kilka papryczek peperoncino przekroić na pół, delikatnie wyjąć z nich gniazda nasienne. Wyłożyć na blasze wyłożonej folią i posypać serem. Dołożyć do piekarnika, gdzie już pieką się skrzydełka. Piec ok. 10 min.

______________________________

Sambal oelek - ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem winnym, kminkiem, solą i cukrem.

 

>>>> Zobacz Azjatycką pastę, która pasuje do tego przepisu

 

Zainspiruj nas

Komentarze (36)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam sambal bo jest teki ostry i musze koniecznie zrobic te skrzydelka bo musle ze beda smakowite.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super przepis. Ja dokonuję jednej modyfikacji - odcinam końcówki skrzydełek (tzw. lotki). W tych końcówkach jest pełno antybiotyków, którymi "karmione" są kurczaki !!!
      Ponadto, w którymś programie kulinarnym (amerykańskim), zobaczyłem genialny sposób marynowania: wszystkie składniki marynaty są umieszczane w tzw. woreczku strunowym,... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kurcze a mi się wydają słodkie :(

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              To może dodaj mniej miodu? Mi akurat badrdzo takie smakują i ja słodyczy nie wyczuwam , ale każdy ma inaczej . Te marynatę używam już do nóżek i nawet żeberka z nią zobiłam. Wszyscy się zajadają, cała rodzinka !!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy sambal oelek można kupić w sklepie spożywczym?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Tak, w niektórych widziałem. Na pewno w azjatyckich. Ale możesz też zrobić sam(a). To ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem, solą i odrobiną cukru. Możesz go przyrządzić siekając drobno czerwone, świeże chili razem z pestkamii, dodać trochę octu, sól i cukier... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Tak, widziałem już w Almie albo paru innych sklepach. W każdym azjatyckim. Ale możesz go zrobić sam(a). Potrzebujesz dojrzałe czerwone papryczki chili, Są one zaprawione octem, solą i odrobiną cukru. Wystarczy posiekać chili, razem z pestkamii, dodać odrobinę octu, soli i cukru i utrzeć w moździerzu na pastę... Pozdrawiam!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!
                                  • rozwiń

                                  dobre!! Ja też już nigdy innych nie robię!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      My z żoną jeszcze dodajemy musztardy i keczup

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          No przecież ketchup jest w przepisie! Nie wiem, czy musztarda jest konieczna. Skoro są już papryczki chili. Ale przecież "wolność Tomku w swoim domku!". Może i spróbuję z musztardą. Kto wie? ;))

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              My z żoną najpierw gotujemy skrzydełka w wywarze z kostkami knorra grzybowym i rosołowym a potem dopiero macerujemy

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  A po co? kostki knorr? hmmm... Nie wiem, czy bym się tym akurat chwalił. Skoro mają poleżeć w marynacie, to nie widzę sensu ich gotowania. Ale każdy, jak lubi.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      super przepis robilam dzisiaj wyszly bardzo smaczne

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          czy zamiast skrzydełek mogę użyć piersi z kurczaka???

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje... rozwiń

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  redakcja_kulinarni
                                                                  redakcja_kulinarni
                                                                  • ~Gość:
                                                                  • Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje
                                                                  • rozwiń

                                                                  Żeby wyszedł taki efekt, jak u Basi, proponujemy trzymać się skrzydełek:) Ale próbujcie różnych sposobów. Tylko potem nam koniecznie o tym napiszcie!;)

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0
                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                      ~Gość

                                                                      chyba jeśli już, to przygotowałabym w ten sposób udka z kurczaka.

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0
                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                          ~Gość

                                                                          Robiłem ze swoja dziewczyną w ten sposób pałki i udka z kurczaka i tez wyszły ekstra, jednak nastepnym razem dodamy tylko 1 łyzkę sambal oelku, bo jednak bylo troche za ostre jak dla nas:)
                                                                          Pozdrawiam:)

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0
                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                              ~Gość

                                                                              takie dobre....mmmm az chce sie wiecej,nastepnym razem kupuje 2 kilo

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0
                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                                  Zobacz również

                                                                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                                                                  Deserowa wersja pomidora

                                                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                                                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                                                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                                                                  Babka ziemniaczana

                                                                                  Podlaski specjał

                                                                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                                                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                                                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                                                  Przepis 22

                                                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                                                  Podany na delikatnym puree

                                                                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                                                  Corpus delicti końca lata

                                                                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                                                                  Przepis 14

                                                                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                                                                  Ogień w gardle!

                                                                                  tvnpix