zamknij

Pikantne skrzydełka Basi Ritz

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Wystrzałowa propozycja na imprezę i nie tylko!
Ugotowałem to!58
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
36komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pikantne skrzydełka Basi Ritz
Autor: 3tv/kulinarni.pl 3tv/ kulinarni.plPikantne skrzydełka Basi Ritz

Składniki

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 czubate łyżki sambal oelek
  • 2 łyżki  miodu
  • 10 łyżek  sosu sojowego
  • 2-3 łyżki  oliwy
  • kilka  papryczek peperoncino
  • odrobina  sera
0
98

Ketchup, sambal oelek, miód, sos sojowy i oliwę umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników.  Skrzydełka kurczaka umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, dodać do marynaty, dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem. Na wyłożonej folią aluminiową blaszce rozłożyć skrzydełka. Piec ok. 10-12 minut, obrócić na drugą stronę, piec przez następne ok. 10-12 minut.

Pikantny dodatek:

Kilka papryczek peperoncino przekroić na pół, delikatnie wyjąć z nich gniazda nasienne. Wyłożyć na blasze wyłożonej folią i posypać serem. Dołożyć do piekarnika, gdzie już pieką się skrzydełka. Piec ok. 10 min.

______________________________

Sambal oelek - ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem winnym, kminkiem, solą i cukrem.

 

>>>> Zobacz Azjatycką pastę, która pasuje do tego przepisu

 

Zainspiruj nas

Komentarze (36)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Uwielbiam sambal bo jest teki ostry i musze koniecznie zrobic te skrzydelka bo musle ze beda smakowite.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super przepis. Ja dokonuję jednej modyfikacji - odcinam końcówki skrzydełek (tzw. lotki). W tych końcówkach jest pełno antybiotyków, którymi "karmione" są kurczaki !!!
      Ponadto, w którymś programie kulinarnym (amerykańskim), zobaczyłem genialny sposób marynowania: wszystkie składniki marynaty są umieszczane w tzw. woreczku strunowym,... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kurcze a mi się wydają słodkie :(

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              To może dodaj mniej miodu? Mi akurat badrdzo takie smakują i ja słodyczy nie wyczuwam , ale każdy ma inaczej . Te marynatę używam już do nóżek i nawet żeberka z nią zobiłam. Wszyscy się zajadają, cała rodzinka !!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Czy sambal oelek można kupić w sklepie spożywczym?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Tak, w niektórych widziałem. Na pewno w azjatyckich. Ale możesz też zrobić sam(a). To ostry sos indonezyjski, rodzaj przecieru, sporządzanego z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zaprawionych octem, solą i odrobiną cukru. Możesz go przyrządzić siekając drobno czerwone, świeże chili razem z pestkamii, dodać trochę octu, sól i cukier... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Tak, widziałem już w Almie albo paru innych sklepach. W każdym azjatyckim. Ale możesz go zrobić sam(a). Potrzebujesz dojrzałe czerwone papryczki chili, Są one zaprawione octem, solą i odrobiną cukru. Wystarczy posiekać chili, razem z pestkamii, dodać odrobinę octu, soli i cukru i utrzeć w moździerzu na pastę... Pozdrawiam!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • od razu nabralam apetytu na takie skrzydelka...nigdy wiecej KFC !!!!
                                  • rozwiń

                                  dobre!! Ja też już nigdy innych nie robię!!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      My z żoną jeszcze dodajemy musztardy i keczup

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          No przecież ketchup jest w przepisie! Nie wiem, czy musztarda jest konieczna. Skoro są już papryczki chili. Ale przecież "wolność Tomku w swoim domku!". Może i spróbuję z musztardą. Kto wie? ;))

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              My z żoną najpierw gotujemy skrzydełka w wywarze z kostkami knorra grzybowym i rosołowym a potem dopiero macerujemy

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  A po co? kostki knorr? hmmm... Nie wiem, czy bym się tym akurat chwalił. Skoro mają poleżeć w marynacie, to nie widzę sensu ich gotowania. Ale każdy, jak lubi.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      super przepis robilam dzisiaj wyszly bardzo smaczne

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość

                                                          czy zamiast skrzydełek mogę użyć piersi z kurczaka???

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje... rozwiń

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  redakcja_kulinarni
                                                                  redakcja_kulinarni
                                                                  • ~Gość:
                                                                  • Nie byłabym tego taka pewna. pierś nie ma skóry, więc nie ma ochronnej otoczki. No, chyba, że weźmiesz pierś ze skórą. Ale na 100% wydłuży się czas pieczenia! Jeżeli chodzi o marynatę, to nadaje się na pewno, ale bałabym się, że pierś będzie za sucha. Weź lepiej pałeczki! No, ale może kulinarni się wypowiedzą. To tylko moje
                                                                  • rozwiń

                                                                  Żeby wyszedł taki efekt, jak u Basi, proponujemy trzymać się skrzydełek:) Ale próbujcie różnych sposobów. Tylko potem nam koniecznie o tym napiszcie!;)

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0
                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                      ~Gość

                                                                      chyba jeśli już, to przygotowałabym w ten sposób udka z kurczaka.

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0
                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                          ~Gość

                                                                          Robiłem ze swoja dziewczyną w ten sposób pałki i udka z kurczaka i tez wyszły ekstra, jednak nastepnym razem dodamy tylko 1 łyzkę sambal oelku, bo jednak bylo troche za ostre jak dla nas:)
                                                                          Pozdrawiam:)

                                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                              0
                                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                0
                                                                              • zgłoś naruszenie
                                                                              ~Gość

                                                                              takie dobre....mmmm az chce sie wiecej,nastepnym razem kupuje 2 kilo

                                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                                  0
                                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                                    0
                                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                                  Zobacz również

                                                                                  Puszyste ego Przepis 14

                                                                                  Puszyste ego

                                                                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                                                  Ryba w curry Przepis 15

                                                                                  Ryba w curry

                                                                                  Indie na talerzu

                                                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                                                  Przepis 66

                                                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                                                  Kotlety mielone na ostro

                                                                                  Nowa wersja znanego dania

                                                                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                                                  Corpus delicti końca lata

                                                                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                                                  Harira by Joseph Seeletso
                                                                                  Przepis 61

                                                                                  Harira by Joseph Seeletso

                                                                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                                                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                                                                  Burgery z musztardą i boczkiem

                                                                                  W klimacie amerykańskiego baru

                                                                                  tvnpix