zamknij

Piróg biłgorajski

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Z kaszą gryczaną
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: kuchniamalucha.blox.plPiróg biłgorajski

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła Lurpak
  • 10 g drożdży
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 500 g kaszy gryczanej
  • 350 g sera twarogowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 jaja
  • garść świeżych lub suszonychliści mięty
  •  sól i pieprz
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru
0
1

Sposób przygotowania:

  • Dodając nowoczesności ciasto zagniotłam w robocie kuchennym. Drożdże rozkruszone i rozpuszczone w łyżce ciepłej wody połączyłam z resztą składników. W trakcie może się okazać, że masa wymaga odrobiny mąki. Wtedy dodajemy jej tyle, aż uzyskamy zwarte ciasto.
  • Tak wyrobione ciasto wykładamy na blasze po bokach i dnie. Podłożyłam papier do pieczenia, ale można postąpić bardziej tradycyjnie i wysmarować formę masłem.
  • Na to wykładamy nadzienie. (Nadzienia może być trochę więcej niż potrzeba. Nadwyżkę można wykorzystać pierogów lub naleśników).
  • Pora na nadzienie w czasie gdy ciasto sobie wyrasta. Kaszę gryczaną gotujemy do miękka. Kasza ma napęcznieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy rozkruszony ser twarogowy, śmietanę, 3 jaja, mięte, sól, pieprz,cukier i gałkę muszkatołową.
  • Smarujemy rozmąconym jajkiem po wierzchu.
  • I pieczemy godzinę w 180 st. C.
  • Piróg jest jeszcze lepszy nastepnego dnia. Odsmażany na maśle. Polecam!


Przepis z "Kulinarnego Blogu Roku 2012".

Autor: kuchniamalucha.blox.pl

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

tvnpix